OFERTA
Aktualności

 

18.04.2019
Jakie komponenty białkowe stosować w żywieniu krów?

Białko w żywieniu krów mlecznych jest najdroższym składnikiem. Jakie komponenty białkowe stosować, aby podnieść opłacalność produkcji mleka? ​
 



 

01.04.2019
Komponenty non GMO z wysoką zawartością białka chronionego w żwaczu (by-pass) 
Popyt na produkty non GMO cały czas rośnie. To konsumenci wyznaczają producentom kierunek działań. Ten trend obserwuje się również, jeśli chodzi o produkcję mleka. Analiza rynku surowców paszowych non GMO pod kątem obecności komponentów z białkiem by-pass nie napawa jednak optymizmem. 



 

25.02.2019
Protina i Amirap – nowoczesne żywienie bydła
Bezpieczeństwo białkowe oraz nowoczesne formy żywienia bydła mlecznego z wykorzystaniem krajowych zasobów były głównymi tematami konferencji, która 21 lutego odbyła się w Ciechanowcu. W trakcie dyskusji organizatorzy spotkania, przedstawiciele firm Ewrol i Agrolok, zaprezentowali innowacyjne komponenty białkowo-energetyczne non GMO z linii Protina i Amirap.



 

produkcja mleka

22.08.2018
Nowe komponenty białkowe w żywieniu krów wysokowydajnych

Krowa, na drodze ewolucji, ale przede wszystkim pracy hodowlanej i dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu genetycznemu, przeistoczyła się w prawdziwą, wysokowydajną „fabrykę mleka”. Do wykorzystania jej potencjału nie wystarczą stosowane dotychczas komponenty paszowe.



 

produkcja mleka

6.07.2018
Nowe spojrzenie na żywienie zwierząt – ZUBR

Zwierzęta o wysokim potencjale genetycznym mają duże zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. 



09.05.2018
Dobry rozród podstawą opłacalności produkcji (cz. V)

Problemy z rozrodem najczęściej kojarzone są z krowami wieloródkami, szczególnie jeśli osiągają one najwyższe wydajności mleczne. Coraz częściej jednak dotykają również jałówek.



 

produkcja mleka

30.03.2018
Dobry rozród podstawą opłacalności produkcji (cz. IV)

Dla prawidłowej laktacji i skutecznego zacielenia najważniejszy jest bilans białkowo-energetyczny dawki, czyli odpowiednie zestawienie białek i węglowodanów, odpowiadające produkcyjności krowy i parametrom uzyskiwanego od niej mleka.



 

produkcja mleka

6.03.2018
Dobry rozród podstawą opłacalności produkcji (cz. III)

Nie ma gospodarstwa, w którym nie wystąpiłyby choroby bydła mlecznego. Niezależnie od tego czy jest to problem większości krów, czy są to przypadki marginalne, znajomość objawów, metod zapobiegania chorobom i pierwszej pomocy w przypadku ich wystąpienia jest niezbędna do dobrego zarządzania stadem.



 

produkcja mleka

13.02.2018
Ekspandowanie – nowe możliwości w żywieniu zwierząt

Zgodnie z obowiązującymi aktualnie przepisami, 1 stycznia 2019 roku ma zacząć obowiązywać zakaz skarmiania zwierząt paszami opartymi na roślinach modyfikowanych genetycznie. I choć w planach rządu jest przedłużenie pozwolenia na korzystanie z pasz GMO, to jednak już teraz niektórzy producenci szukają alternatyw w żywieniu bydła opasowego i mlecznego oraz innych zwierząt.



 

produkcja mleka

08.01.2018
Dobry rozród podstawą opłacalności produkcji (cz. II)


Produkcyjność i rozród krów mogą zakłócać rozmaite choroby metaboliczne. Nie ma chyba stada, w którym nigdy nie wystąpiłaby któraś z nich. Kluczem do sukcesu w walce ze schorzeniami jest świadomość zagrożenia nimi i ich konsekwencji. 



 

produkcja mleka

24.11.2017
Dobry rozród podstawą opłacalności produkcji (cz. I)

Na cykl rujowy u krów ma wpływ wiele czynników – genetyka, warunki środowiskowe: fizyczne, psychiczne, chemiczne, biologiczne, klimat i mikroklimat oraz jakość i ilość paszy. Właściwie działające mechanizmy hormonalne, wpływające na układ rozrodczy, warunkują możliwość zapłodnienia, zagnieżdżenia zarodka i prawidłowego rozwoju ciąży. 



 

produkcja mleka

26.10.2017
Czynniki wpływające na produkcję mleka

Uzyskanie dobrych wyników produkcyjnych, czyli wysokich wydajności przy zachowaniu optymalnych parametrów mleka, to cel każdego hodowcy krów mlecznych. Jak go osiągnąć?



 

profilaktyka wycieleń krów

05.09.2017
Krowy – profilaktyka problemów z rozrodem

W stadach krów mlecznych problemy z rozrodem są najczęstszą przyczyną brakowania. Prowadzą do nich niedobory żywieniowe i nieodpowiednie warunki środowiskowe. Jak ich uniknąć? 



25.04.2017
Choroby bydła - przyczyny, objawy i zapobieganie
 

Jak zapobiegać chorobom i ograniczać ich występowanie? Zwracamy uwagę na racjonalne żywienie zwierząt i jego wpływ na zdrowie oraz produkcyjność bydła. Pamiętaj, że każdy przypadek choroby należy konsultować z lekarzem weterynarii.

 

 



14.02.2017
Popularne rasy bydła mlecznego i bydła mięsnego
 

Przedstawiamy najpopularniejsze rasy bydła mięsnego oraz bydła mlecznego. Przeczytaj, czym różni się rasa limousine od rasy bydła szkockiego, które z nich nadaje się do prowadzenia jako bydło opasowe czy też ma cechy wybitnie mleczne.

 

 



01.08.2016
Upały - jak chronić stado?
 

Gorące letnie dni to spore zagrożenie dla stada. Stres cieplny może bowiem nieść za sobą o wiele więcej strat, niż niskie zimowe temperatury.

 

 



 

13.04.2016
Pasze pełnoporcjowe wolne od GMO!
 

Flagowe produkty z naszej oferty przygotowaliśmy w specjalnej odsłonie NON GMO. Wszystkie posiadają stosowne certyfikaty i są doskonałą alternatywą dla dotychczas stosowanych, bowiem nie tracą swoich wartości odżywczych.

 



 

18.03.2016
Pasze pełnoporcjowe - dlaczego warto je stosować?

Wybór dobrze dobranej mieszanki to oszczędność czasu, energii, łatwiejszy monitoring zużycia, a jednocześnie wygoda i bezpieczeństwo stosowania. Podawanie pasz pełnoporcjowych nie zawyża kosztów produkcji i najczęściej nie wymaga dodatkowej suplementacji



25.11.2015

Kiszonki w balotach - nowość od Ewrolu!
 
Wysoka jakość surowców, wydajność i wygoda stosowania to podstawowe zalety produktów w balotach. W ofercie marki Ewrol debiutuje właśnie nowa linia - Balita. 
 


18.08.2015

Efektywne żywienie trzody - jak zwiększyć pobranie paszy?
 
 Odpowiednio wysokie pobranie paszy przez zwierzęta powinno być celem każdego hodowcy. To bowiem klucz do wykorzystania potencjału stada. Pośród najczęstszych przyczyn spadku żerności trzody chlewnej wymienia się zwykle czynniki żywieniowe, tj. smakowitość, jakość zadawanych pasz, czynniki środowiskowe, np. upały, czy źle działająca wentylacja oraz stany fizjologiczne zwierząt, np. ruja u loch. 
 


20.05.2015
Jak żywić krowy w okresie zasuszenia?


Najważniejszym etapem w utrzymaniu krów mlecznych jest zasuszanie. Podczas tego około 8-tygodniowego procesu organizm krowy musi zregenerować się po zakończonej laktacji oraz przygotować się do kolejnej. By okres zasuszenia przebiegał prawidłowo, należy zadbać o dostarczenie krowie niezbędnej ilości witamin i minerałów.



18.06.2015
Śruta sojowa – rynek oszustów VAT


Izba Zbożowo-Paszowa ostrzega: rośnie problem kradzieży podatku VAT w rolnictwie. Jak się okazuje złodzieje upodobali sobie nielegalny obrót śrutą sojową



24.03.2015
Nowość! DOMINI dla drobiu


Nioski, brojlery, kaczki, gęsi – Ewrol komponuje menu także dla tej grupy zwierząt. Nowa linia DOMINI, przeznaczona jest dla drobiu utrzymywanego w chowie przyzagrodowym.



12.03.2015
Nowa linia produktów – DOKARM swoje zwierzęta!

DOKARM to korektory paszowe, czyli pasze treściwe w postaci sypkiej skomponowane z odpowiednio dobranych surowców paszowych – śruty sojowej, śruty rzepakowej, makuchu sojowego ekstrudowanego (Ewrosoy), drożdży paszowych.



27.01.2015
Ekstruzja – bezpieczeństwo i wyższa strawność

Zalety ekstruzji coraz częściej przekonują producentów żywca do zastosowania ekstrudowanych surowców paszowych w żywieniu zwierząt. Proces ten korzystnie wpływa m.in. na dużo wyższą przyswajalność składników pokarmowych, a tym samym zwiększenie produkcyjności zwierząt i poprawę opłacalności produkcji zwierzęcej.















 

20.10.2014
Płodność loch. Jak ją zwiększyć?


Na opłacalność hodowli trzody chlewnej w znaczący sposób wpływa wydajność loch. Odpowiednie żywienie może okazać się receptą na plenność i wysokie wyniki w późniejszym odchowie prosiąt.












 

09.10.2014
Zdrowotność racic - leczenie i zapobieganie chorobom


Choroby racic są jednym z trzech najczęściej pojawiających się schorzeń u bydła. Nie leczone, powodują spadek mleczności krów i duże straty w hodowli. Mają także wpływ na przyspieszony rozwój innych dolegliwości. Jak ważna jest zdrowotność racic?












 

17.09.2014
Notowania cen żywca na stronie EWROL!


Z przyjemnością informujemy o wzbogaceniu strony EWROL o aktualne notowania cen żywca wieprzowego i wołowego oraz drobiu. Aktualizowane raz w tygodniu notowania znajdą Państwo w zakładce "CENY ŻYWCA" na stronie głównej.












 

01.08.2014
Nowa strona internetowa firmy EWROL


Mamy przyjemność zaprezentować Państwu nową stronę internetową, na której prezentujemy komponenty i surowce paszowe firmy EWROL.












Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się