OFERTA
Choroby bydła - przyczyny, objawy i zapobieganie

25.04.2017
Choroby bydła - przyczyny, objawy i zapobieganie
 

Jak zapobiegać chorobom i ograniczać ich występowanie? Zwracamy uwagę na racjonalne żywienie zwierząt i jego wpływ na zdrowie oraz produkcyjność bydła. Pamiętaj, że każdy przypadek choroby należy konsultować z lekarzem weterynarii.

 

 

Kwasica

Schorzenie polegające na obniżeniu pH żwacza poniżej jego fizjologicznego poziomu. Jest to konsekwencją podania zbyt dużej ilości pasz zawierających łatwo fermentujące węglowodany lub braku pasz strukturalnych o wysokiej zawartości włókna (siano, słoma).

Przyczyny:

  • duża ilość śrut zbożowych i melasy w dawce pokarmowej przy jednoczesnej niskiej zawartości włókna
  • zbytnie rozdrobnienie pasz objętościowych
  • stosowanie kiszonek o zbyt niskim pH
  • sortowanie paszy przez zwierzęta i wyjadanie wyłącznie „smacznych kąsków”
  • zadawanie pasz treściwych na „pusty żwacz” bez dodatku włókna strukturalnego
  • gwałtowne zmiany dawki paszowej bez okresu przejściowego, szczególnie w pierwszym okresie po wycieleniu

Objawy kwasicy:

  • zmniejszenie pobierania paszy
  • spadek wydajności mlecznej przy jednoczesnym obniżeniu zawartości tłuszczu w mleku
  • brak przeżuwania
  • biegunki
  • problemy z rozrodem
  • kulawizny, wzrost poziomu komórek somatycznych
  • spadek kondycji

Zapobieganie kwasicy:

  • właściwe zbilansowanie dawki, pod kątem zawartości włókna strukturalnego oraz stosunku energii do białka
  • podział dziennej dawki pasz treściwych na kilka porcji
  • unikanie podawania śrut zbożowych o zbytnim rozdrobnieniu oraz bez uzupełnienia o pasze objętościowe
  • odpowiednie przygotowanie dawki TMR, unikanie zbytniego rozdrobnienia paszy
  • zachowanie okresów przejściowych przy zmianach dawek paszowych lub wprowadzaniu nowych pasz
  • podawanie dodatków buforujących treść żwacza – np. żywe kultury drożdży, kreda pastewna, kwaśny węglan sodu
  • unikanie stresu cieplnego
  • zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków do odpoczynku

Ketoza

Niedobór energii w dawce, szczególnie w okresie okołoporodowym. Niewystarczające pobieranie paszy, przy wysokim zapotrzebowaniu organizmu powoduje spalanie tkanki tłuszczowej. Powstałe w tym procesie ciała ketonowe prowadzą do zatrucia organizmu.

Przyczyny ketozy:

  • nieprawidłowo zbilansowana dawka pokarmowa – zbyt niska zawartość energii
  • brak apetytu spowodowany ciężkim porodem
  • nieprawidłowe żywienie podczas okresu zasuszenia
  • otłuszczenie zwierząt

Objawy ketozy:

  • utrata apetytu
  • szybki spadek masy ciała
  • gwałtowny spadek wydajności mlecznej
  • ścisły, twardy kał, często pokryty śluzem

Zapobieganie ketozie:

  • dodatki wysokoenergetyczne w paszach (ziarno kukurydzy, gliceryna, glikol, chronione kwasy tłuszczowe)
  • odpowiednie żywienie w trakcie zasuszenia
  • stopniowe wprowadzanie pasz treściwych już na 2 tygodnie przed wycieleniem
  • utrzymanie prawidłowej kondycji krów, nie wolno dopuścić do ich otłuszczenia
  • odpowiednia opieka w okresie okołowycieleniowym (pójła i wlewki powycieleniowe, monitoring w trakcie porodu)

Porażenie poporodowe

Schorzenie występujące w ciągu pierwszych 24 godzin po porodzie u krów wieloródek.

Przyczyny porażenia poporodowego:

  • nieprawidłowe zbilansowanie pod względem makroelementów dawki żywieniowej w trakcie zasuszenia
  • brak rezerw wapniowych w kościach

Objawy porażenia poporodowego:

  • drżenie mięśni, przestępowanie z nogi na nogę, zgrzytanie zębami
  • porażenie mięśni postępujące od zadu ku przodowi
  • zaleganie poporodowe, zatrzymanie łożyska

Zapobieganie porażeniu poporodowemu:

  • zmniejszenie ilości podawanego w paszy wapnia w I. okresie zasuszenia, zwiększone jego dawki na ok. tydzień przed wycieleniem
  • zwiększenie ilości fosforu i magnezu w diecie krów zasuszonych
  • wlewki wapniowe podawane bezpośrednio po porodzie

 

Tężyczka pastwiskowa

Hipomagnezemia, czyli niedobór magnezu w organizmie. Choroba związana jest ze wczesnowiosennym wypasem.

Przyczyny tężyczki pastwiskowej:

  • niski poziom magnezu w młodej trawie
  • spadek poziomu magnezu we krwi

Objawy tężyczki pastwiskowej:

  • niepokój, oddzielenie od stada
  • drżenie mięśni, sztywny chód
  • ostre skurcze, zwierzę leży na boku

Zapobieganie tężyczce pastwiskowej:

  • podawanie preparatów zawierających magnez, co najmniej 2 tygodnie przed planowanym wypasem
  • nawożenie pastwisk nawozami zawierającymi magnez

 

Przemieszczenie trawieńca

Występuje w okresie około miesiąca po porodzie.

Przyczyny przemieszczenia trawieńca:

  • lewostronne przemieszczenie jest spowodowane przesunięciem się trawieńca w puste miejsce „po cielaku”
  • prawostronne przemieszczenie jest wynikiem nagromadzenia się gazów w trawieńcu po podawaniu dużej ilości pasz treściwych

Objawy przemieszczenia trawieńca:

  • zmniejszony apetyt lub jego brak
  • powiększenie i zaokrąglenie dolnej części brzucha
  • głuchy odgłos przy ostukaniu brzucha

Zapobieganie przemieszczeniu trawieńca:

  • prawidłowe żywienie w okresie okołoporodowym
  • podawanie pójła powycieleniowego

Wzdęcia żwacza

Przyczyny:

  • duża ilość łatwo fermentujących pasz treściwych
  • wypasanie na koniczynie lub lucernie

Objawy wzdęcia żwacza:

  • powiększenie objętości brzucha
  • napięta skóra
  • wybrzuszenie dołów głodowych

Zapobieganie wzdęciu żwacza:

  • unikanie pastwisk i pasz powodujących wzdęcia
  • przy wypasie na koniczynie najpierw trzeba napoić zwierzęta i dać suchego siana
  • mniejsze jednorazowe dawki pasz treściwych
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się