OFERTA
Czynniki wpływające na produkcję mleka

 

produkcja mleka

26.10.2017
Czynniki wpływające na produkcję mleka

Uzyskanie dobrych wyników produkcyjnych, czyli wysokich wydajności przy zachowaniu optymalnych parametrów mleka, to cel każdego hodowcy krów mlecznych. Jak go osiągnąć?

Podstawą jest prowadzenie świadomej polityki hodowlanej, czyli uważny dobór buhajów, a także remont stada jedynie własnymi, rokującymi na przyszłość sztukami lub jałówkami zakupionymi z pewnego źródła, z potwierdzonym pochodzeniem. Tutaj niczego nie wolno pozostawiać przypadkowi
Postęp hodowlany oraz dobrej jakości materiał genetyczny nie są jednak wystarczającą receptą. Każdy obiecujący genotyp potrzebuje sprzyjających warunków środowiskowych, by ujawnić odpowiednie cechy fenotypu. W przypadku problemów, gospodarze szukają ich przyczyn w pochodzeniu krowy lub w produktach firmy paszowej – tymczasem powód kłopotów może tkwić na wyciągnięcie ręki, we własnej oborze. Wystarczą złe warunki utrzymania, nieodpowiednia obsługa czy nieprawidłowe żywienie, by znacząco obniżyła się wydajność i opłacalność hodowli.

Utrzymanie 

Obsada zwierząt nie powinna przekraczać możliwości budynku, ani stanowić dla nich zagrożenia. Osobniki potencjalnie niebezpieczne powinny być odpowiednio zabezpieczone. W stadzie należy również przeciwdziałać agresji, nowe sztuki wprowadzać stopniowo, izolować zwierzęta chore i przebywające na kwarantannie. Stanowiska i legowiska muszą być bezpieczne, antypoślizgowe, dostosowane rozmiarami do zwierząt, dla których są przeznaczone. Wszelkie orurowania i inne rozwiązania budowlane muszą przede wszystkim być bezpieczne dla inwentarza i obsługi, żeby zminimalizować ryzyko wypadków. 
Nie bez znaczenia dla zdrowia krów jest jakość obsługi i kwalifikacje personelu, który się nimi zajmuje. Doświadczony dojarz nie zrobi krowie krzywdy, a pojawiające się komplikacje zauważy wcześniej. Zadba o higienę doju, sprawdzenie sprzętu dojarskiego i komfort zwierzęcia. Również obsługa stołu paszowego oraz zarządzanie nawozem wymagają określonej wiedzy i szybkości interwencji. Problemy z pobieraniem paszy czy wypróżnianiem zaangażowany pracownik dostrzeże wcześniej, co pozwoli szybko wdrożyć leczenie; będzie również stosował działania profilaktyczne i rozumiał wagę staranności codziennej pracy. 
W oborze okresowo konieczne jest przeprowadzenie mycia i dezynfekcji, a także np. wapnowania dla wyeliminowania szkodliwych patogenów. Należy dołożyć wszelkich starań, by nie wprowadzić do budynków inwentarskich patogenów z zewnątrz – czy to za pośrednictwem zwierząt, czy odwiedzających. Żadna osoba, również lekarz weterynarii czy inseminator, nie powinna odwiedzać kilku obór w tym samym stroju, niezabezpieczona, gdyż jest potencjalnym wektorem niebezpiecznych chorób. Odporność zwierząt warto stymulować poprzez stosowanie inteligentnych rozwiązań w postaci specjalistycznych dodatków zootechnicznych, np. żywych kultur drożdży.
Należy również zadbać o mikroklimat – w oborze nie powinno być przeciągów, niedopuszczalne jest przegrzewanie zwierząt i zbyt wysokie stężenie szkodliwych gazów. Niedopuszczalne jest też pozostawianie niedojadów na stole paszowym i w korytach. Poidła powinny być dostępne dla zwierząt i na bieżąco oczyszczane. Niezależnie od systemu utrzymania, należy pamiętać o okresowym odrobaczaniu bydła i zachowaniu odpowiedniego standardu podłogi oraz czystości ewentualnej ściółki. 

Żywienie

Dawkę pokarmową dla każdej sztuki dopasowuje się do jej zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego. Dawki powinny być dzielone na minimum dwa odpasy, pasza objętościowa przed treściwą. Poza tym pasza musi być przechowywana w odpowiedni sposób – magazyny powinny minimalizować ryzyko zawilgotnienia, zanieczyszczenia i uszkodzenia przez szkodniki. Niedopuszczalne jest podawanie zwierzętom paszy spleśniałej, zepsutej, wątpliwej jakości i nieznanego pochodzenia. Nie należy zapominać, że podstawą żywienia w gospodarstwie utrzymującym bydło są w większości przypadków własne pasze gospodarskie, i to one mają największy wpływ na wyniki produkcyjne i zdrowotność zwierząt. Należy doinwestować uprawy, uważnie szacować termin zbioru, zakonserwować pasze objętościowe zgodnie z prawidłami sztuki. Zboża powinny mieć odpowiednią wilgotność, nie mogą też być porażone chorobami grzybowymi. 

Tylko doświadczenie, otwartość na wiedzę i odpowiednio szybkie reagowanie pozwalają na zmaksymalizowanie przychodów i osiągnięcie sukcesu w produkcji mleka. Należy też weryfikować, czyim doradztwem posiłkować się przy prowadzeniu stada, stosować zasadę ograniczonego zaufania i przede wszystkim pilnować czynników, na które ma się największy wpływ. Nawet najlepszy specjalista od żywienia zwierząt niewiele może zrobić, jeśli pracuje na stadzie utrzymywanym w złych warunkach środowiskowych, żywionym złej jakości paszami objętościowymi, o zaniedbanej profilaktyce prozdrowotnej. 

Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się