OFERTA
Efektywne żywienie trzody

18.08.2015

Efektywne żywienie trzody - jak zwiększyć pobranie paszy?
 
 Odpowiednio wysokie pobranie paszy przez zwierzęta powinno być celem każdego hodowcy. To bowiem klucz do wykorzystania potencjału stada. Pośród najczęstszych przyczyn spadku żerności trzody chlewnej wymienia się zwykle czynniki żywieniowe, tj. smakowitość, jakość zadawanych pasz, czynniki środowiskowe, np. upały, czy źle działająca wentylacja oraz stany fizjologiczne zwierząt, np. ruja u loch. 
 

Ważne już u prosiąt!
Prosięta ssące z początkowo niechętnie pobierają pasze stałe. Wówczas główne źródło pokarmu stanowi dla nich mleko lochy. Najwięcej problemów z pobieraniem paszy mają prosięta z mało licznych miotów. Wiąże się to z tym, że locha produkuje wystarczającą ilość mleka, by pokryć ich potrzeby. Czynnikiem powodującym obniżenie apetytu jest również stres wywołany odsadzeniem.
Wczesne pobieranie pasz takich jak EPASZA Prestarter Super Bobas czy EPASZA Prestarter Odsadzeniowy przez prosięta ssące ogranicza ryzyko wystąpienia biegunek w okresie odsadzenia oraz przyspiesza rozwój przewodu pokarmowego przez co zwierzęta są szybciej gotowe do pobierania tylko pasz stałych.
U loch niskie pobranie paszy można zaobserwować w pierwszych dniach po porodzie. Wynika to głównie z wycieńczenia spowodowanego wyproszeniem. W tym przypadku apetyt ma również istotny wpływ na wyniki rozrodu i odchowu prosiąt.
Zbyt niskie pobranie paszy w okresach poprzedzających krycie skutkuje często niską liczebnością miotu. U loch karmiących pobranie paszy przekłada się na ilość produkowanego pokarmu, przez co zwierzęta o słabym apetycie mogą mieć problem z wykarmieniem potomstwa, bądź z uzyskaniem prawidłowej masy ciała prosiąt w momencie odsadzenia.


Smakowitość paszy
Bardzo często jednak bezpośrednia przyczyna spadku żerności trzody leży po stronie żywienia. Szczególny wpływ mogą mieć na to surowce o wysokiej zawartości substancji antyżywieniowych, które z reguły charakteryzują się gorzkim smakiem znacząco obniżają smakowitość paszy. Łubin, bobik czy śruta rzepakowa w zbyt wysokich dawkach może sprawić, że zwierzęta będą niechętnie wyjadać mieszanki, dlatego należy pamiętać o przestrzeganiu zaleceń dotyczących maksymalnych udziałów tych składników w paszach dla poszczególnych grup trzody. Również nadmiar włókna w składzie mieszanki powoduje zmniejszenie pobrania paszy. Dzieje się tak dlatego, że wysoki udział węglowodanów strukturalnych w dawce powoduje uczucie sytości u zwierząt oraz dodatkowo pogarsza strawność substancji pokarmowych, przez co zmniejsza poziom ich wykorzystania. Należy zatem unikać nadmiernych ilości owsa, otrąb czy wspomnianej śruty rzepakowej.
Zwierzęta nie gustują jednak we wszystkich gatunkach zbóż. Do najchętniej zjadanych przez świnie zaliczyć należy przede wszystkim kukurydzę, pszenicę i jęczmień. Dużą smakowitością wykazują się również niektóre produkty odpadowe przemysłu rolno-spożywczego, np. odpady z produkcji płatków śniadaniowych czy serwatka. Smakowitość pasz można również poprawić przez różnego rodzaju zabiegi uszlachetniające, jak np. ekstruzja. Paszami ekstrudowanymi są produkty z linii EWROSOY: ekstrudowane ziarno soi i ekstrudowany makuch sojowy. Ekstruzja oprócz zwiększenia smakowitości znacząco podnosi również strawność tych produktów oraz dezaktywuje substancje antyżywieniowe przez co pasze są bezpieczne dla zwierząt i znacznie lepiej przez nie wykorzystywane.


Na apetyt
Niezwykle istotną rolę w utrzymaniu wysokiego apetytu u świń pełni stały dostęp do wody. Kiedy zwierzęta piją zbyt mało wody, pobierają także mniej paszy. Należy zadbać o to, by poidła były dostosowane do wieku zwierząt oraz zamontowane na odpowiedniej wysokości. Równie ważna jest jakość surowców wykorzystywanych do produkcji pasz. Komponenty zanieczyszczone mikotoksynami charakteryzują się specyficznym, ostrym zapachem, przez co zwierzęta unikają ich spożywaniaIlość pobranej przez zwierzęta paszy można też zwiększyć czynnikami żywieniowymi. Wiele dodatków paszowych oprócz swojego głównego działania ma także pozytywny wpływ na apetyt. Należą do nich chociażby zakwaszacze takie jak WERVIT EXTRACID czy dodatki probiotyczne. Wiele preparatów prozdrowotnych również stymuluje pobranie paszy. Takie działanie w szczególności wykazuje WERVIT STIM, który zawiera alicynę czyli wyciąg z czosnku poprawiający pobranie paszy.
 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się