OFERTA
Jakie komponenty białkowe stosować u krów?

 

18.04.2019
Jakie komponenty białkowe stosować w żywieniu krów?

Białko w żywieniu krów mlecznych jest najdroższym składnikiem. Jakie komponenty białkowe stosować, aby podnieść opłacalność produkcji mleka? ​
 

Żywienie krów mlecznych powinno przede wszystkim uwzględniać specyfikę budowy przewodu pokarmowego przeżuwaczy i ich zdolność do pozyskiwania składników pokarmowych z surowców paszowych nieprzydatnych w żywieniu innych zwierząt. Potrafimy wyprodukować coraz lepszej jakości pasze objętościowe, wzrasta ich dzienne pobranie przez zwierzęta, jednak nie przyczynia się to do wykorzystania całego potencjału produkcyjnego stada. Jeśli chodzi o żywienie krów mlecznych, konieczne jest uzupełnianie dawek pokarmowych paszami treściwymi energetycznymi (zboża) i komponentami białkowymi (komponenty paszowe sojowe i rzepakowe). W gospodarstwach najczęściej występuje deficyt komponentów białkowych. Większość dostępnych na rynku surowców białkowych do produkcji pasz często nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania pokarmowego krów o wysokim potencjale genetycznym do produkcji mleka. Dlatego też, stosuje się coraz częściej różnego rodzaju metody uszlachetniania pasz, aby maksymalizować efekty żywienia.

 

Wysokiej jakości komponenty białkowe non GMO dla krów mlecznych 

Odpowiedzią rynku na rosnący popyt na komponenty paszowe spełniające wymagania nowoczesnej produkcji mlecznej są produkty Amirap Standard i Protina Standard dostępne w ofercie firm Agrolok oraz Ewrol. Komponenty paszowe wytwarzane są z nasion rzepaku non GMO oraz soi non GMO. Wpisują się więc nie tylko w potrzeby producentów deklarujących żywienie stada paszami bez GMO, ale i europejskiego konsumenta wybierającego coraz częściej żywność wyprodukowaną bez udziału organizmów modyfikowanych genetycznie.
 

Białko o wysokiej strawności jelitowej

Komponent Amirap Standard 33-7 to naturalny, wysokiej jakości rzepakowy komponent białkowy. Powstaje w wyniku procesu tłoczenia ziarna rzepaku na prasach mechanicznych bez udziału rozpuszczalników chemicznych. Nie zawiera więc pozostałości heksanu. Zawartość białka ogólnego w Amirap Standard 33-7 wynosi 33%. Jest to białko o wysokiej jakości pokarmowej, uzyskane dzięki precyzyjnie określonym i przestrzeganym parametrom termicznym procesu tłoczenia, pozwalającym na ograniczenie do minimum stopnia degradacji białka. Białko jest bardzo wrażliwe na działanie wysokich temperatur, które powodują nieodwracalne straty przyswajalności tego składnika pokarmowego.

Dzięki zastosowaniu podczas produkcji odpowiedniej temperatury, produkt końcowy wyróżnia się rewelacyjną strawnością białka oraz aminokwasów (głównie mlekotwórczej metioniny, która zapoczątkowuje budowę łańcucha białkowego). Taki skład zapewnia poprawę parametrów mleka, szczególnie procentowego wzrostu zawartości białka i kazeiny. Rekomendowana dawka Amirap Standard 33-7 w żywieniu krów mlecznych to 1-4 kg/sztukę/dzień.
 

Wysokiej jakości alternatywa dla śruty sojowej

Protina Standard 42-6 to wysokobiałkowy komponent sojowy, zawierający min. 42% białka ogólnego, powstający w wyniku wieloetapowego procesu tłoczenia pełnych ziaren soi na prasach mechanicznych bez udziału rozpuszczalników chemicznych (bez procesu ekstrakcji). Podczas obróbki stosowane są wyłącznie procesy fizyczne i mechaniczne tłoczenia oleju z zachowaniem maksymalnej dbałości o wartość biologiczną białka. W efekcie Protina Standard 42-6 zapewnia wysoki poziom białka dostępnego w jelicie cienkim, wpływającego na podniesienie wydajności mlecznej krów, poziomu zdrowotności stada i poprawę parametrów mleka. Rekomendowana dawka Protina Standard 42-6 dla krów mlecznych to 1-4 kg/szt/dzień.

Amirap Standard i Protina Standard to unikalne na rynku komponenty paszowe, pozwalające na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego wszystkich grup bydła oraz optymalizację wykorzystania własnej bazy paszowej, a także podniesienie opłacalności produkcji mleka w gospodarstwie.

Opisane wyżej komponenty paszowe non GMO dla bydła dostępne są w naszej ofercie.
Skontaktuj się z nami, aby poznać szczegóły.
 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się