OFERTA
Kiszonka z kukurydzy - jak zrobić idealną?

 

23.09.2019
Kiszonka z kukurydzy - jak zrobić idealną? 

Wrzesień to okres, kiedy większość gospodarzy posiadających stada bydła mlecznego i opasowego skupia się na uzupełnieniu bazy pasz objętościowych na kolejny rok. Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?













 

Kiedy zebrać kukurydzę na kiszonkę?

O jakości i energetyczności kiszonki decyduje przede wszystkim termin zbioru, wykształcenie i dojrzałość ziarna. Zbyt szybki i zbyt późny zbiór kukurydzy z przeznaczeniem na zakiszanie jest niekorzystny. Niewykształcone ziarno oraz ziarno zbyt twarde i suche nie dostarczają zwierzętom optymalnej ilości energii. Najlepiej zbierać kiszonkę w fazie woskowej - wtedy zawartość suchej masy wynosi 30-35%. Fazę tę rozpoznamy przełamując kolbę. Gdy linia mleczna znajduje się w odległości ½, ⅔ od zewnętrznej krawędzi ziarniaka, to znak, że kukurydzę można zbierać.  

Aby uzyskać wysokiej jakości kiszonkę, podczas zbioru kukurydzy należy zwrócić uwagę na kilka czynników warunkujących jej wartość:
  • dojrzałość ziarna i zawartość suchej masy - odpowiadają one za prawidłowość procesu zakiszania.
  • długość sieczki oraz stopień zgniotu masy przepływającej przez sieczkarnię - daje to możliwość zachowania odpowiedniej struktury zakiszanej masy, a także umożliwia dokładniejsze jej zagęszczenie na pryzmach lub w silosach – im bardziej zagęszczona jest masa tym mniej powietrza znajduje się w jej wnętrzu. 

Dlaczego kiszonka z kukurydzy pleśnieje?

Za rozwój pleśni i grzybów, a co za tym idzie toksyn niebezpiecznych dla bydła odpowiedzialne jest m.in. powietrze, które dostało się do kiszonki, a także zanieczyszczenia, np. ziemia. Aby zapobiec psuciu się kiszonki z kukurydzy, warto starannie zabezpieczyć materiał folią, która jest najlepszą ochroną przed czynnikami atmosferycznymi, a przede wszystkim przed dostępem powietrza. Zapewnienie beztlenowych warunków sprawia, że fermentacja będzie przebiegać prawidłowo.

Kiedy otworzyć pryzmę z kiszonką z kukurydzy?

Im dłużej pryzma z kiszonką będzie zamknięta, tym lepiej. Minimum 6-8 tygodni - tyle mniej więcej czasu potrzebne jest, aby w zamkniętej kiszonce z kukurydzy zaszły wszystkie procesy fermentacyjne. Jednak optymalny czas zakiszania kukurydzy to ok. 4 miesiące. Po tym okresie poprawie ulega strawność skrobi, a pasza skomponowana na bazie kiszonki będzie w pełni wartościowa. 

Na wypadek niedoboru kiszonki z poprzedniego sezonu, warto na etapie produkcji przygotować drugą, mniejszą pryzmę, stosując substancje przyspieszające zakiszanie. Taką kiszonką z kukurydzy skarmiać można zwierzęta do czasu, gdy główna pryzma będzie mogła być otwarta. 

Bilans białkowo-energetyczny w dawce dla bydła

Tak przygotowana kiszonka z kukurydzy jest podstawowym źródłem energii w dawce pokarmowej dla bydła. Aby uzyskać zadowalające wyniki produkcyjne, należy pamiętać o zachowaniu bilansu białkowo-energetycznego dawki. 

Doskonałym uzupełnieniem brakującego białka w diecie zwierząt są nowoczesne komponenty paszowe Amirap Standard (rzepakowy komponent białkowo-energetyczny), a także Protina Standard (sojowy komponent białkowo-energetyczny). Dostarczają one najwyższej jakości, wysoko przyswajalne białko, dzięki któremu możemy w pełni wykorzystać potencjał utrzymywanych zwierząt.

Komponenty białkowo-energetyczne Amirap Standard i Protina Standard to wysokiej klasy produkty paszowe, tworzone w wyniku innowacyjnej technologii. Więcej na temat tych komponentów w paszowych dla bydła przeczytać można tu: Jakie komponenty białkowe stosować u krów?
 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się