OFERTA
Komponenty białkowe dla krów wysokowydajnych

 

produkcja mleka

22.08.2018
Nowe komponenty białkowe w żywieniu krów wysokowydajnych

Krowa, na drodze ewolucji, ale przede wszystkim pracy hodowlanej i dzięki odpowiedniemu krzyżowaniu genetycznemu, przeistoczyła się w prawdziwą, wysokowydajną „fabrykę mleka”. Do wykorzystania jej potencjału nie wystarczą stosowane dotychczas komponenty paszowe.


Dziś już nikogo nie dziwi wydajność życiowa powyżej 100 tysięcy kg mleka, a wydajność za jedną laktację rzędu 10–12 tys. staje się normą w nowoczesnych i rozwijających się gospodarstwach. Jednak wraz ze wzrostem wydajności krów wzrasta liczba problemów, z którymi borykają się ich hodowcy. Przydatnymi narzędziami ułatwiającymi kontrolę zdrowotności stada są raporty wynikowe z próbnych udojów, a także, w przypadku większych ferm, programy komputerowe do obsługi stada i hali udojowej. Najważniejszą rzeczą jest jednak codzienna praca i obserwacja hodowcy. Co może on zrobić, aby lepiej zadbać o swoje wysokowydajne sztuki? Podstawową rzeczą jest dostarczenie krowie pasz treściwych i kiszonek wysokiej jakości oraz prawidłowe zbilansowanie dawki pokarmowej. Bazą wyjściową jest kiszonka z kukurydzy, jako doskonałe źródło energii pochodzącej ze skrobi, LKT oraz włókna. Dobrym źródłem energii są wciąż popularne wysłodki suszone melasowane. Kiszonką „białkową” jest sianokiszonka z lucerny.

Pasze objętościowe

W przypadku niedoboru własnych pasz objętościowych hodowca może skorzystać z produktów z linii BALITA, oferujących m.in. kiszonkę z kukurydzy, kiszone ziarno kukurydzy, kiszone wywary zbożowe, kukurydziane, młóta browarniane, kiszone wysłodki melasowane i inne. Ich produkcja opiera się na „zamykaniu” produktów kiszonkarskich w balotach, z wykorzystaniem technologii „folia&folia”.

Pasze treściwe

Krowa, zwłaszcza ta wysokowydajna, potrzebuje jednak także energii i białka, pochodzących z pasz treściwych. I tu zaczynają się problemy z pokryciem tego zapotrzebowania. O ile energię można zbilansować własnymi śrutami zbożowymi, to jednak pasze treściwe białkowe pochodzą najczęściej z zakupu. Najpopularniejszymi komponentami białkowymi są poekstrakcyjne śruty sojowe i rzepakowe, powstające jako produkty uboczne przemysłu olejarskiego. Niestety, ich jakość pozostawia niekiedy wiele do życzenia, ponieważ ze względu na wysoką temperaturę podczas obróbki spora część białka ulega denaturacji i nie jest przez zwierzęta przyswajana. Ostatnie badania dowiodły, że strawność poekstrakcyjnej śruty sojowej nie oscyluje w granicach 85–87%, jak podają normy żywieniowe, tylko jest dużo niższa i wynosi ok. 72%. Oznacza to, że niemal 28% białka jest wydalane z kałem zwierzęcia.

Nowe źródła wysoko strawnego białka

Pamiętajmy, że krowy o wysokiej wydajności potrzebują nie tylko białka żwaczowego (mikrobiologicznego), ale także białka „niewidzialnego” dla flory żwacza, trawionego bezpośrednio w jelicie cienkim. Jest to tzw. białko by-pass, którego ilość powinna wynosić od 35 do 45% w puli białka ogólnego. Doskonałym źródłem tego białka są produkty z Zakładu Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku – Protina Fat 34-19 i Amirap Standard 32-10.
 

Co sprawia, że są one wyjątkowe?

  • Produkowane są z całych ziaren – Protina z soi, Amirap z rzepaku.
  • ZUBR zajmuje się produkcją paszy białkowej dla zwierząt, a nie wytłaczaniem oleju, a to oznacza, że uzysk jak największej ilości tego ostatniego nie jest tu na pierwszym miejscu.
  • Protina i Amirap są wyjątkowe pod względem strawności, gdyż strawność białka w obydwu komponentach przekracza 90%.
  • 40% białka zawartych w Protina Fat 34-19 i Amirap Standard 32-10 to białko chronione.
  • Oprócz puli białka (34% w Protina i 32% w Amirap) zawierają bonus w postaci tłuszczu – oleju (odpowiednio 19% i 10%).
  • Ze względu na technologię produkcji i obecność tłuszczu, w Protinia i Amirap znajduje się wiele witamin (w tym również A, D3, E, K), a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, niezbędnych dla utrzymania krów w zdrowiu i dobrej kondycji, a których praktycznie nie ma w śrutach poekstrakcyjnych.

Aby prawidłowo zbilansować białko i energię pochodzącą z tłuszczu, zaleca się stosowanie produktów ZUBR w ilości do 3 kg dziennie w proporcji 1 : 1 (1,5 kg Protina Fat 34-19 i 1,5 kg Amirap Standard 32-10).

Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się