OFERTA
Komponenty paszowe non GMO z białkiem chronionym

 

01.04.2019
Komponenty non GMO z wysoką zawartością białka chronionego w żwaczu (by-pass) 
Popyt na produkty non GMO cały czas rośnie. To konsumenci wyznaczają producentom kierunek działań. Ten trend obserwuje się również, jeśli chodzi o produkcję mleka. Analiza rynku surowców paszowych non GMO pod kątem obecności komponentów z białkiem by-pass nie napawa jednak optymizmem. 

W odpowiedzi na deficyt wysokiej jakości produktów z białkiem by-pass w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego (ZUBR) powstały komponenty non GMO z linii Protina i Amirap. Flagowy produkt (Amirap Efekt) zawiera minimum 60% białka by-pass.

Rola białka by-pass

Hodowcy, którzy posiadają w stadzie krowy o wysokim potencjale genetycznym do produkcji mleka, mają świadomość, że pasze skomponowane na bazie tradycyjnych komponentów nie są wystarczające do osiągnięcia zadowalających efektów produkcyjnych. Najpowszechniejsze na rynku komponenty paszowe stosowane w żywieniu bydła charakteryzują się niską zawartością białka chronionego, która waha się od 25% do 40%. Bakterie żwaczowe są w stanie wyprodukować ograniczoną ilość białka mikrobiologicznego. Białko to nie pokrywa w pełni potrzeb krów utrzymywanych obecnie w gospodarstwach, stąd konieczność zastosowania białka, które w stanie nienaruszonym dostaje się do jelita cienkiego, gdzie zwiększa pulę białka strawnego, wykorzystywanego do produkcji mleka. Włączenie do dawki krów komponentu paszowego z białkiem by-pass jest więc efektywnym i nowoczesnym sposobem na podniesienie wydajności mlecznej.

Nowoczesna technologia produkcji

Z myślą o podniesieniu wydajności mlecznej powstały innowacyjne komponenty paszowe non GMO z wysoką zawartością białka chronionego w żwaczu. Komponenty paszowe z linii Protina (sojowe non GMO) i Amirap (rzepakowe non GMO) produkowane są w jednej z najnowocześniejszych w Europie technologii uszlachetniania surowców białkowych. Starannie przemyślana strategia produkcji zakłada połączenie dwóch linii technologicznych – linii obróbki hydrotermicznej oraz linii tłoczenia. Surowiec jest delikatnie traktowany, obróbka przebiega w sposób powolny, w atmosferze pary wodnej, a także w kontrolowanej temperaturze. Na żadnym etapie produkcji nie są stosowane substancje chemiczne – działają wyłącznie czynniki fizyczne. W efekcie powstają komponenty białkowe i białkowo-energetyczne, które wyróżniają się imponującą zawartością białka by-pass wysokostrawnego w jelicie cienkim, wysokim poziomem energii, a także witamin (m.in. A, D, E, K). Ponadto komponenty Protina i Amirap wyróżniają się wyjątkowymi cechami organoleptycznymi – smakiem, zapachem, barwą. Dzięki zastosowaniu strukturyzatora komponenty paszowe mają jednolitą strukturę (bez zbryleń, grudek, pyłów), ułatwiającą mieszanie z innymi komponentami dawki pokarmowej.

Samo zdrowie

Komponenty z linii Protina i Amirap zwiększają pobranie paszy, ograniczając tym samym deficyt składników pokarmowych, i wpływają na wzrost produkcji mleka o wysokich parametrach jakościowych. Podnoszą także status zdrowotny stada, przyczyniając się do poprawy wskaźników rozrodu i wydłużenia okresu użytkowania krów. Podsumowując – produkty Proitina i Amirap pozwalają na wykorzystanie pełnego potencjału produkcyjnego gospodarstwa, a tym samym obniżają koszty i zwiększają rentowność produkcji zwierzęcej.


Materiał ukazał się w „Hodowla i Chów Bydła” nr 3 / 2019
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się