OFERTA
Niskoenergetyczna kiszonka z kukurydzy

 

02.10.2019
Niskoenergetyczna kiszonka z kukurydzy - co zrobić, aby pokryć potrzeby energetyczne krów? 
Co zrobić, gdy zapas kiszonki z kukurydzy jest ograniczony lub gdy  zebrana kukurydza nie przedstawia wysokiej wartości pokarmowej?













 

Susza a jakość kiszonki

Plon oraz wartość energetyczna kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę w rejonach dotkniętych suszą są dość niskie. Wysokie temperatury i deficyt wody w glebie powodują szybkie dojrzewanie ziarna i wysychanie zielonych części roślin. Kolby kukurydzy często są słabo wykształcone, z małą ilością ziarniaków, a skoszona sieczka ma zbyt dużo suchej masy, przez co powstają problemy z ubiciem pryzmy oraz prawidłowym przebiegiem fermentacji. Chcąc tego uniknąć, rolnicy często decydują się na zbyt wczesny zbiór roślin na kiszonkę. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ po ubiciu i przykryciu pryzmy następuje wyciek soków do gleby, a wraz z nimi bardzo cennych substancji odżywczych. Zarówno niewykształcone ziarniaki w fazie mlecznej, jak i kiszonka ze zbyt twardym ziarnem nie dostarczają krowom mlecznym odpowiedniej ilości energii.

Niedobór energii w dawce dla krów - skutki

Na ubogą w energię dawkę pokarmową szczególnie wrażliwe są krowy wysokowydajne. Niedobór energii w ich przypadku skutkuje m.in. nieodpowiednim wykorzystaniem białka (wysoki mocznik w mleku, spadek wydajności mlecznej, a także problemy w rozrodzie krów). 

Do konsekwencji słabego zaopatrzenia krów w energię w kontekście rozrodu krów należy m.in.: wczesne zamieranie zarodków (ruja występuje co 21 dni), a także ​późne zamieranie zarodków (zaburzenie cyklu płciowego – ruja występuje po 30-35 dniach). Obydwa przypadki obniżają skuteczność zacieleń i wydłużają  okres międzywycieleniowy. Mogą także występować tzw. "ciche" ruje. Konsekwencją jest przedwczesne brakowanie krów z powodu braku cielności. To podstawowa przyczyna brakowania krów w Polsce.

Jak uzupełnić brak energii w kiszonce z kukurydzy?

Co zrobić, gdy warunki pogodowe powodują słabą energetyczność kiszonki z kukurydzy i jest ona za słaba, aby pokryć zapotrzebowanie energetyczne krów? Tu z pomocą przychodzi komponent energetyczno-białkowy Protina Fat, którego wartość energetyczna wynosi 11 MJ NEL (energia netto laktacji). Ten sojowy produkt wytwarzany w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego dostarcza o 40% więcej energii niż standardowy komponent sojowy. 

Tłuszcz chroniony w Protina Fat

Dlaczego tłuszcz zawarty w komponencie Protina Fat jest bezpieczny dla krów? Energia zawarta w Protinie Fat w postaci tłuszczu chronionego jest pożądana w żywieniu przeżuwaczy, ponieważ nie zaburza procesów, które zachodzą w żwaczu i jest wykorzystywana dopiero w jelicie. Dzieje się tak, ponieważ komponent Protina Fat produkowany jest w wyniku wyspecjalizowanej technologii, która sprawia, iż tłuszcz staje się formą chronioną - bezpiecznie przechodzi do jelita cienkiego. Produkt jest wyjątkowo energetyczny, a zdrowie krowy nie jest w żaden sposób zagrożone. Wprowadzając do dawki 1 kg Protina Fat na dobę, wnosimy 190 g tłuszczu chronionego.

Wpływ Protina Fat na rozród

Komponent energetyczno-białkowy Protina Fat to wyjątkowe źródło energii o rekordowej przyswajalności oraz wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6, które korzystnie wpływają na poprawę parametrów rozrodu.

Stosowanie tego sojowego komponentu paszowego w żywieniu bydła:
  • istotnie poprawia widoczność rui,
  • ułatwia zagnieżdżenie się zarodka,
  • poprawia skuteczność inseminacji,
  • skraca okres międzyciążowy oraz okres międzywycieleniowy
  • gwarantuje prawidłowy rozwój płodu. 
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat komponentu Protina Fat skontaktuj się z nami. 


 
 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się