OFERTA
Pasze pełnoporcjowe - dlaczego warto je stosować?

 

18.03.2016
Pasze pełnoporcjowe - dlaczego warto je stosować?

Wybór dobrze dobranej mieszanki to oszczędność czasu, energii, łatwiejszy monitoring zużycia, a jednocześnie wygoda i bezpieczeństwo stosowania. Podawanie pasz pełnoporcjowych nie zawyża kosztów produkcji i najczęściej nie wymaga dodatkowej suplementacji

Pasza pełnoporcjowa to gotowa mieszanka, która uzupełnia stosowane w żywieniu bydła pasze gospodarskie. Zapewnia odpowiedni bilans energii oraz białka, jest także źródłem niezbędnej suplementacji witaminowo-mineralnej. Połączenie wielu źródeł składników pokarmowych znacząco poprawia efektywność żywienia. Tylko w niektórych przypadkach, przy wysokich wydajnościach, pasza pełnoporcjowa może wymagać wzbogacenia o premiks, ale w niewielkiej dawce.
Do wyboru jest wiele różnych linii i typów gotowych mieszanek. Ważne, by ich jakość była ściśle dopasowana do wymagań pokarmowych bydła i bazy paszowej konkretnego gospodarstwa.
 
Bezpieczne stosowanie
 
Obróbka termiczna praktycznie eliminuje ryzyko zakażenia mikrobiologicznego. Firma paszowa, atestując produkt, wystawia gwarancję jego jakości. Bez względu na wahania cen i dostępność towarów na rynku, zobowiązuje się też do zapewnienia stałych parametrów i co najmniej zbliżonej receptury oraz ceny produktu. Daje to pewność uzyskania powtarzalnych efektów stosowania.
Dobra mieszanka umożliwia wykorzystanie w żywieniu wielu składników ‒ w tym komponentów niedostępnych ze względu na skład lub cenę dla podmiotów bez pozwolenia na mieszanie pasz. Pasze pełnoporcjowe dają hodowcom łatwy dostęp do dużej liczby dodatków, pozytywnie wpływających na produkcję, takich jak: tlenek cynku, tłuszcz chroniony, aminokwasy egzogenne. Brak konieczności występowania o dodatkowe pozwolenie do PIW pozwala przy tym uniknąć dodatkowej biurokracji i częstszych kontroli w gospodarstwie.
 
Odpowiedni granulat
 
Na rynku dostępne są pasze w różnej formie, wybór zależy od stosowanych w gospodarstwie rozwiązań żywieniowych i utrzymywanych grup technologicznych. Dla bydła polecany jest granulat, ponieważ stymuluje przeżuwanie. Tym samym prowadzi do zwiększonej produkcji śliny, koniecznej do utrzymania właściwego pH żwacza, co zapobiega schorzeniom metabolicznym i utrzymuje bydło w dobrej zdrowotności. Jeśli granulat jest melasowany i aromatyczny, tak jak w przypadku produktów z linii Epasza firmy EWROL, pasza jest pobrana sprawnie i z apetytem. Poza granulatem stosowane są też pasze pełnoporcjowe w formie sypkiej, kruszonej albo krótszego, rwanego granulatu, zwłaszcza jeśli w gospodarstwie wykorzystuje się wóz paszowy.
 
Właściwie wykorzystany potencjał
 
Wybór odpowiedniej paszy pełnoporcjowej uzależniony jest od tego, jaką bazą paszową dysponuje konkretne gospodarstwo, a także jakiej jakości komponenty i dodatki są w nim stosowane.
Na efekt końcowy w żywieniu wpływa wiele czynników. Odmiana, stosowana agrotechnika, warunki pogodowe, termin zbioru i higiena kopcowania determinują jakość kiszonek z kukurydzy. Podobnie jak pielęgnacja użytków zielonych, nawożenie i jakość folii, czyli niektóre składowe przy produkcji sianokiszonek.
Należy pamiętać, że nawet otwarcie balotów z innej łąki bądź skarmianie mniej udanego fragmentu pryzmy może znacząco wpłynąć na parametry mleka. Teoretycznie, jeśli stosowane są pasze objętościowe energetyczne i białkowe w równym udziale, treściwa mieszanka uzupełniająca powinna zawierać średni poziom energii oraz białko ogólne na poziomie 18 %. Jeśli jednak poziom białka w kiszonce jest za niski, a kukurydza nie miała satysfakcjonującej, odpowiednio wykształconej kolby, może się okazać, że poziom białka w paszy pełnoporcjowej powinien wzrosnąć do co najmniej 19 %, a energia oscylować ok. 1 NEL, czyli 7,11 MJ/kg.
Żeby utrzymywać bilans białka i energii w paszy na pożądanym poziomie, należy analizować wydajność oraz parametry mleka, takie jak stosunek tłuszczu do białka, a także wartość mocznika. Na tej podstawie najłatwiej kontrolować wpływ paszy na kondycję zwierząt. Pomocne są także: analiza cyklu rujowego i występowanie chorób metabolicznych oraz schorzeń okołoporodowych. Przy odpowiednim żywieniu oraz przy stosowaniu suplementacji witaminowo-mineralnej dostosowanej do cyklu produkcyjnego i eksploatowania zwierząt, w stadzie nie powinny występować większe problemy o podłożu żywieniowym. 
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się