OFERTA
Protina i Amirap – nowoczesne żywienie bydła

 

25.02.2019
Protina i Amirap – nowoczesne żywienie bydła
Bezpieczeństwo białkowe oraz nowoczesne formy żywienia bydła mlecznego z wykorzystaniem krajowych zasobów były głównymi tematami konferencji, która 21 lutego odbyła się w Ciechanowcu. W trakcie dyskusji organizatorzy spotkania, przedstawiciele firm Ewrol i Agrolok, zaprezentowali innowacyjne komponenty białkowo-energetyczne non GMO z linii Protina i Amirap.

Debatę zainaugurował Marek Tański. Prezes spółki Elvita wskazał, że krajowa produkcja białka, którego źródłem będzie soja, a także rzepak, w przyszłości powinna sukcesywnie zastępować import. Opinia ta spotkała się z aprobatą obecnego na konferencji przedstawiciela resortu rolnictwa. Karol Krajewski, doradca w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaznaczył w swoim wystąpieniu, że działania mające na celu wzmocnienie krajowej produkcji białka roślinnego są zgodne z założeniami ministerstwa.

Nie tylko białko

W dalszej części spotkania wykład na temat roli białek i tłuszczów chronionych w żywieniu bydła wygłosił prof. Piotr Micek z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wskazał czynniki wpływające na produkcyjność krów, podkreślając znaczenie warunków utrzymania hodowli. Ponadto profesor zaakcentował wpływ odpowiedniej ilości tłuszczów zawartych w dawce żywieniowej na funkcjonowanie organizmów zwierzęcych – Kwasy tłuszczowe dostarczają energii, ale są także niezbędne do tego, by mieć właściwe wskaźniki produkcyjne i utrzymywać odporność zwierząt na właściwym poziomie – wyjaśnił.

Optymalne połączenie

Na czym polega innowacyjność produktów z linii Amirap i Protina? To pierwsze na rynku komponenty paszowe bez GMO o wysokiej zawartości nie tylko białka (w tym również białka chronionego), lecz również energii, stworzone by uzyskać najlepszą rentowność produkcji mleka. Temat tłuszczu w żywieniu bydła wciąż wzbudza kontrowersje, jednak odpowiednie zbilansowanie składników pozwala osiągnąć jeszcze wyższy poziom wydajności. Gotowa receptura bazująca na nowoczesnych rozwiązaniach to bezprecedensowe podejście do żywienia zwierząt.– Technologia idzie do przodu. Potrafimy przygotować tłuszcze, które krowa może bezpiecznie przyswoić i wykorzystać – przyznaje Karol Zaniewski, ekspert firmy Agrolok.

Odpowiedź na potrzeby hodowców

Nowoczesne technologie żywienia bydła mlecznego zaprezentował Piotr Mościcki, ekspert firmy Ewrol. Specjaliści, po konsultacjach z rolnikami opracowali recepturę, w skład której wchodzą surowce niedostępne w tradycyjnych komponentach białkowych. Odpowiednie skomponowanie dawki żywieniowej prowadzi do poprawienia parametrów mleka, jak również generuje większy zysk.

W trakcie debaty omówiono również konieczność stosowania kopmponentów paszowych bez GMO, z kolei Alina Mikrut, ekspert firmy Elvita, przedstawiła wpływ agrotechnologii na dostępność pasz objętościowych.

Organizatorami konferencji pt. „Nowoczesne żywienie bydła mlecznego z wykorzystaniem rodzimych zasobów paszowych jako odpowiedź na aktualne potrzeby rynku” były firmy Ewrol i Agrolok. Swoją obecnością spotkanie uświetnili przedstawiciele uczelni wyższych, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz mleczarni, a także hodowcy bydła mlecznego. Patronat naukowy nad wydarzeniem objęli: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Stowarzyszenie Polska Soja oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się