OFERTA
Rasy bydła mięsnego i mlecznego

14.02.2017
Popularne rasy bydła mlecznego i bydła mięsnego
 

Przedstawiamy najpopularniejsze rasy bydła mięsnego oraz bydła mlecznego. Przeczytaj, czym różni się rasa limousine od rasy bydła szkockiego, które z nich nadaje się do prowadzenia jako bydło opasowe czy też ma cechy wybitnie mleczne.

 

 

 

JERSEY

Pochodzenie: angielska wyspa Jersey, na kanale La Manche, na wprost wybrzeża Normandii
Typ: wybitnie mleczna.
Kaliber: krowy 370-450kg i 120cm w kłębie, buhaje 600-700kg i 144cm w kłębie.
Umaszczenie: bułane, brunatne lub szare, zawsze występuje tzw. sarni pysk i często ciemniejsza pręga grzbietowa.
Charakterystyka bydła:
  • stosunkowo dobra wydajność mleczna,
  • w mleku duża zawartość suchej masy,
  • duża frekwencja genu κ-kazeiny (B),
  • wysokie parametry białka i tłuszczu,
  • szczególna przydatność w przetwórstwie.
 

BYDŁO HOLSZTYŃSKO-FRYZYJSKIE


Pochodzenie: USA i Kanada, z krów importowanych z płn. i zach. Holandii
Typ: wybitnie mleczna.
Kaliber: krowy 650-730kg i 140-149cm w kłębie, buhaje 1000-1300kg i 160-175cm w kłębie.
Umaszczenie: czarno-białe lub czerwono-białe
Charakterystyka bydła:
  • bardzo dobra budowa wymienia i doskonała zdolność wydojowa,
  • najwyższa wydajność mleczna spośród znanych ras bydła,
  • przy tym jednak mniejsza przydatność w przetwórstwie,
  • słabsze parametry białka i genu B κ-kazeiny oraz tłuszczu.
 

ANGLER


Pochodzenie: półwysep Angeln w płn. Niemczech
Typ: mleczna.
Kaliber: krowy 600-650kg i 140cm w kłębie, buhaje ok. 1100kg i 145cm w kłębie.
Umaszczenie: brunatne lub czerwone.
Charakterystyka bydła:
  • drugie miejsce ze względu na zawartość tłuszczu w mleku,
  • dobra wydajnośc mleczna,
  • bydło wcześnie dojrzewające,
  • buhajki dają dobre wyniki opasowe.
 

CHAROLAISE


Pochodzenie: okolice Charollais we Francji
Typ: wybitnie mięsna.
Kaliber: krowy 700-900kg i 140cm w kłębie, buhaje 1100-1400kg i 150cm w kłębie.
Umaszczenie: żółtobiałe, beżowe lub białe, pysk racice i rogi jasne.
Charakterystyka bydła:
  • największa i najcięższa francuska rasa mięsna,
  • późno dojrzewająca,
  • bardzo dobre przyrosty dobowe i wydajność mięsna,
  • ale przy tym tendencja do problemów z rozrodem i ciężkich porodów.
 

LIMOUSINE


Pochodzenie: Limousin i Marche, centralna Francja
Typ: wybitnie mięsna.
Kaliber: krowy 650-800kg i 137cm w kłębie, buhaje 1100-1200kg i 143cm w kłębie.
Umaszczenie: jednolicie czerwone w różnych odcieniach, od bułanego do brunatnego, jaśniejsze dolne części kończyn oraz obramowanie oczu i śluzawicy.
Charakterystyka bydła:
  • późno dojrzewająca,
  • bez problemów z rozrodem,
  • związana z opiekuńczością matek,
  • bardzo dobra zdrowotność,
  • wysokie przyrosty dobowe,
  • doskonała jakość mięsa.
 

BLONDE D'AQUITAINE


Pochodzenie: płn.-zach. Francja
Typ: wybitnie mięsna.
Kaliber: krowy 700-800kg i 145cm w kłębie, buhaje 1000-1200kg i 155cm w kłębie.
Umaszczenie: jednolicie beżowe lub jasnoczerwone, śluzawica, rogi i racice cieliste.
Charakterystyka bydła:
  • późno dojrzewająca,
  • o dużych zdolnościach przystosowawczych,
  • łatwe porody mimo dużej masy urodzeniowej cieląt,
  • dobre umięśnienie,
  • bardzo dobrze przystosowana do opasu intensywnego.
 

SHORTHORN


Pochodzenie: płn.-wsch. Anglia
Typ: mięsna.
Kaliber: krowy 500-600 kg i 135cm w kłębie, buhaje 700-900kg i 140cm w kłębie.
Umaszczenie: czerwone, białe i dereszowate.
Charakterystyka bydła:
  • bardzo dobra wydajność rzeźna,
  • jasne, marmurowate mięso,
  • rasa wcześnie dojrzewająca,
  • krowy są dobrymi mlecznicami i bardzo dobrze odchowują cielęta,
  • bydło odegrało szeroką rolę w hodowli amerykańskich ras bydła mięsnego, nadających się do chowu w gorącym i suchym klimacie.
 

HEREFORD


Pochodzenie: centr. i zach. Anglia
Typ: mięsna.
Kaliber: krowy 600-700kg i 140cm w kłębie, buhaje 900-1300kg i 155cm w kłębie.
Umaszczenie: intensywnie czerwonobrunatne z białą głową i kiścią ogonową, brzuch, grzbiet i dolne części kończyn białe.
Charakterystyka bydła:
  • przez lata najpopularniejsza rasa bydła mięsnego na świecie,
  • bardzo doporna i świetnie adaptująca się do trudnych warunków,
  • idealna do otrzymywania wysokiej jakości mięsa w chowie ekstensywnym,
  • niewielkie rozmiary cielaków ułatwiają porody w kryciu krzyżowym.
 

ABERDEEN ANGUS


Pochodzenie: płn. Szkocja
Typ: mięsna.
Kaliber: krowy 500-700kg i 125cm w kłębie, buhaje 800-900kg i 135cm w kłębie.
Umaszczenie: jednomaściste czarne (odmiana RED ANGUS – jednolicie czerwona)
Charakterystyka bydła:
  • rasa wcześnie dojrzewająca,
  • wydajność rzeźna byków należy do najwyższych spośród ras mięsnych i wynosi około 70%,
  • bardzo wysoka jakość kulinarna mięsa,
  • łatwość przystosowania się do trudnych warunków klimatycznych,
  • niewielkie rozmiary cielaków ułatwiają porody u samic małego kalibru.
 

PIEMONTESE


Pochodzenie: płn.-zach.Włochy
Typ: mięsna z zachowaniem mleczności.
Kaliber: krowy 550-650kg i 140cm w kłębie, buhaje 900-1000kg i 145cm w kłębie.
Umaszczenie: jednolicie szare, śluzawica, rgoi i racice ciemno pigmentowane, buhajki ciemniejsze na przodzie i zadzie, krowy maści przechodzącej w biało-beżową, cielęta izabelowate.
Charakterystyka bydła:
  • uznane za jedną z najlepszych raz na świecie,
  • odporne na trudne warunki środowiska,
  • mało wymagające,
  • łatwe porody mimo dużej masy urodzeniowej cieląt,
  • z mleka krów tej rasy produkuje się twardy ser Parmezan,
  • bardzo dobre umięśnienie, wydajność rzeźna ok. 69%,
  • wysoki udział mięsa w tuszy.
 

CHIANINA


Pochodzenie: centr. Włochy
Typ: mięsna.
Kaliber: krowy 700-750kg i 160cm w kłębie, buhaje 900-1300kg i 160cm w kłębie.
Umaszczenie: stalowobiałe, buhaje ciemniejsze, z czarno pigmentowaną śluzawicą i skórą z przodu.
Charakterystyka bydła:
  • uznana za najwyższą rasę bydła na świecie,
  • szybko rosnąca, o wysokich przyrostach dobowych,
  • obficie i sucho umięśniona,
  • odporna na wysokie temperatury i nasłonecznienie,
  • w wielu krajach szeroko wykorzystywana w krzyżowaniu towarowym.
Informacja o plikach cookie na tej witrynie. Strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych. Dalsze korzystanie z tej strony bez zmiany preferencji dotyczących cookies oznacza, że zgadzasz się na ich używanie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki.
Zgadzam się