Jak zarządzać stadem, by zapobiec zapasaniu krów?

Jak zarządzać stadem, by zapobiec zapasaniu krów?

Bydło

26 listopada 2025

Spis treści

Udostępnij

Hodowcy często nie zdają sobie sprawy, jak szkodliwe dla ich finansów jest zapasanie się krów, będące główną przyczyną problemów zdrowotnych w okresie zasuszenia i kolejnej laktacji. Jak mu zapobiegać?

Trafiająca do hodowcy informacja o białku na poziomie 3,6%, tłuszczu wynoszącym 4,6% i co za tym idzie – wyższej cenie za odstawione do mleczarni mleko, cieszy wielu. Tymaczasem w przypadku najpopularniejszych w Polsce krów rasy HF, powinien to być alarm prowokujący do przeprowadzenia kontroli stada i ustalenia, jaka jest przyczyna tak wysokich parametrów. Należy pamiętać, że mleko w zbiorniku to średnia ze wszystkich dojonych zwierząt, a więc w stadzie jest grupa krów o jeszcze wyższych parametrach. 
 

Kontrola przyrostu masy 


Zbyt wysoki (powyżej 3,8) wskaźnik oceny kondycji krów BCS (wynik kondycji ciała) oraz niski udój dzienny u wysoko cielnej krowy mogą świadczyć o jej zapasieniu się. Taka sytuacja uzasadnia przyspieszenie rozpoczęcia okresu zasuszenia nawet o jeden miesiąc. Kontrolowanie w ten sposób przyrostu masy ciała jest mniej ryzykowne niż dopuszczenie do wystąpienia groźnego syndromu tłustej krowy – głównej przyczyny problemów zdrowotnych w okresie zasuszenia i kolejnej laktacji. 
 

Analiza parametrów 


W celach profilaktycznych, w stadach objętych kontrolą PFHBiPM, należy stale kontrolować na tabulogramie średnią z przedziału 200-300 dnia laktacji i dokładnie analizować parametry mleka. W przypadku wątpliwości warto zweryfikować te dane, kontrolując indywidualne wyniki poszczególnych zwierząt. Dla tej grupy (200-300 dzień laktacji) zasadne jest wprowadzenie drugiego TMR o niższej zawartości energii i białka, bądź ograniczenie podaży paszy w stacji żywieniowej lub robocie dla wybranych krów. Jeśli taka zmiana nie jest możliwa, należy rozważyć wsparcie wątroby zastępując standardowy premiks witaminowo-mineralny np. preparatem Naszmix Elit Hepa SC. Oczywiście nie jest to panaceum na nieprawidłowości w żywieniu, ale przy powyższych założeniach, wprowadzenie dawki leczniczej niacyny pomoże zregenerować obciążoną wątrobę, co w dłuższym okresie będzie działało prozdrowotnie na cały organizm. W sytuacji, kiedy wiemy, że stado jest już zatuczone, należy wprowadzić powyższy premiks w okresie zasuszenia właściwego, na czas 45 dni. 

W perspektywie kolejnych lat właściwym będzie także dokonanie selekcji i wyrównanie stada pod względem genetycznym, aby znajdowało się w nim jak najwięcej zwierząt dobrze tolerujących styl żywienia stosowany w danym gospodarstwie. Dzięki temu ograniczymy możliwości popełniania błędów. 


Materiał ukazał się w „Magazynie Najbliżej Rolnika” nr 1/2025 (19)