Zbiera wyniki, by mieć… wyniki.
Każdy hodowca, który chce osiągnąć sukces w chowie bydła mlecznego, powinien określić wyraźny cel swoich działań – niezbędne do tego jest systematyczne zbieranie i analizowanie wyników produkcyjnych stada.
Chów bydła i produkcja mleka dostarczają hodowcom wielu liczb i informacji, które po odpowiedniej analizie umożliwiają skuteczne osiąganie takich celów, jak: podniesienie wydajności, zmniejszenie kosztów produkcji, obniżenie kosztów związanych z chorobami czy nieskutecznym rozrodem.
–
Regularne zbieranie wyników pozwala hodowcom ocenić efektywność stosowanych dawek żywieniowych – mówi Kamil Zarosa, doradca Ewrol.
Kluczowym parametrem, który reguluje zyski i wymaga szczegółowej analizy, jest produkcja mleka. Wyraża się ją w litrach mleka odstawionego do odbiorcy. Jednak, aby obliczyć realną produktywność stada, należy:
- uwzględnić konkretną liczbę krów, dla których prowadzony jest pomiar,
- brać pod uwagę średni dzień laktacji stada,
- analizować dane w ujęciu miesięcznym, porównując je rok do roku, z uwzględnieniem obsady zwierząt w danym okresie.
Parametry mleka
Kolejnymi danymi, które przekazują nam wiele informacji, są parametry mleka. Do kluczowych wskaźników należą (poniższe wartości dotyczą krów rasy HF):
- mocznik – zalecana wartość mieści się w przedziale 150-270 mg/l,
- białko – jego zawartość zależy głównie od koncentracji energii w dawce. Właściwy poziom to 3,2-3,6%,
- tłuszcz – jego poziom zależy od efektywności rozkładu włókna w żwaczu. Optymalne wartości wynoszą 3,9-4,5%.
Parametry rozrodu
Średni dzień laktacji stada informuje nas o stabilnym rozrodzie. Krowy średnio w 160-200 dniu laktacji świadczą o dobrej systematyczności zacieleń. Natomiast powyżej 200 informują o przeciągniętej laktacji, a także o możliwych zbyt wysokich kosztach żywienia w stosunku do produkcji.
Indeks inseminacyjny to stosunek liczby zabiegów inseminacyjnych do liczby krów znajdujących się w stadzie. Jeżeli nie przekracza wartości 1,8, hodowca może uznać, że rozród w jego stadzie funkcjonuje na dobrym poziomie.
Okres międzyciążowy to liczba dni od wycielenia do ponownego zacielenia. Parametr pokazuje średni czas, w jakim krowy zachodzą w ciążę. Powinien mieścić się w przedziale od 50 do 90 dni.
Parametrem wartym obserwacji jest także ilość brakowanych krów z powodu problemu z rozrodem.
Somatyka i ogólny monitoring zdrowia krów
Liczba komórek somatycznych (LKS) w mleku jest wskaźnikiem określającym głównie kondycję wymienia i gruczołu mlekowego.
Dopuszczalna LKS wynosi 400 tys. w 1 ml mleka, jednak w tym produkowanym przez zdrową krowę nie powinna
przekraczać 200 tys./ml.
Stany chorobowe
Zalecanie jest także prowadzenie zestawień odnośnie stanów chorobowych, np.: liczba opatrunków po korekcji racic, zatrzymań łożyska/zalegań w roku, koszty leczenia chorób, procent brakowanych krów czy upadków wśród cieląt.
Dawka paszowa oraz jej parametry i koszty
Podstawowym elementem, który należy dokładnie analizować w kontekście powyższych zagadnień, jest żywienie. Możemy uzyskać wiele istotnych informacji, np.:
- parametry dawki paszowej (białko, energia, żywienie mineralne),
- parametry pasz objętościowych,
- koszty żywienia,
- FCE (Feed Conversion Efficiency) – wskaźnik bezpośrednio obrazujący opłacalność produkcji w stadzie, wynikający ze stosowanej w stadzie dawki pokarmowej. Określa ilość mleka wyprodukowanego z 1 kg suchej masy pobranej przez krowę. Wartości poniżej 1,3 stanowią informację o wątpliwej opłacalności produkcji. Natomiast przewyższające 1,5-1,6, wskazują na wysoki poziom rentowności.
Część istotnych informacji dotyczących żywienia hodowca może analizować samodzielnie, np.:
- ilość zjadanej przez zwierzęta paszy treściwej,
- miesięczne koszty żywienia,
- ilość zjadanej paszy objętościowej,
- ilość niedojadów.
–
W celu zwiększenia rentowności produkcji mlecznej, zaleca się szczegółowy audyt żywieniowy, który będzie zawierał: analizę pasz objętościowych, propozycję dawki, omówienie obecnej sytuacji stada oraz określenie celów krótko- i długofalowych – mówi Kamil Zarosa.
Wsparcie z zewnątrz
Analiza dostępnych w gospodarstwie informacji i parametrów
w połączeniu z fachowym doradztwem pozwala na opracowanie modelu żywienia pod konkretne stado. W celu efektywnego modelu żywienia dla konkretnego stada, analizy parametrów oraz żywienia warto nawiązać współpracę z firmami, które oferują takie wsparcie. Przykładem jest firma Ewrol, której doradcy i eksperci już od dłuższego czasu pomagają osiągnąć sukces produkcyjny poprzez rzetelne i techniczne prowadzenie stad mlecznych.
Współpraca ze specjalistami zakłada wykorzystanie profesjonalnych narzędzi, które pomagają opracować skuteczny model żywienia dopasowany do konkretnego gospodarstwa. Należą do nich:
- analiza pasz objętościowych FermLab,
- audyt stada i praca oparta na dokładnym programie żywieniowym,
- dobór komponentów do ułożenia dawek pokarmowych.
Zbieranie wyników produkcyjnych w stadach bydła mlecznego to kluczowy element, który pozwala na skuteczne zarządzanie stadem, poprawę efektywności produkcji i zwiększenie rentowności gospodarstwa.
Materiał ukazał się w „Magazynie Najbliżej Rolnika” nr 1/2025 (19)