Zakwaszacze w żywieniu drobiu to skuteczne wsparcie zdrowia i kondycji stada. Dodane do paszy chronią przed rozwojem patogenów i poprawiają strawność składników, a podane z wodą – działają interwencyjnie, wspierając odporność ptaków w czasie stresu cieplnego czy ryzyka infekcji. Kiedy więc sięgnąć po formę sypką, a kiedy po płynną? I dlaczego warto włączyć zakwaszacze do codziennej praktyki hodowlanej?
Co to są zakwaszacze paszowe?
Zakwaszacze to dodatki paszowe dostępne w formie płynnej lub sypkiej, w których skład wchodzą kwasy organiczne i niektóre kwasy nieorganiczne oraz ich sole – najczęściej są to mieszaniny tych substancji.
Kwasy organiczne w żywieniu drobiu są stosowane od ponad 30 lat, a ich znaczenie wzrosło po roku 2006, kiedy zakazano stosowania w paszach antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Czy zatem warto stosować zakwaszacze? Zdecydowanie tak. Niesie to ze sobą szereg korzyści w zakresie zdrowotności ptaków i poprawy wyników produkcyjnych.
Jak działają zakwaszacze?
Działanie zakwaszaczy, a dokładnie zawartych w nich kwasów, polega przede wszystkim na obniżaniu pH środowiska, co ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie i rozwój bakterii, które się w nim znajdują.
Mikroorganizmy chorobotwórcze dobrze funkcjonują bowiem w środowisku lekko kwaśnym lub obojętnym (pH 6,0 do 7,5). Obniżanie pH prowadzi zaś do zahamowania aktywności i namnażania, a nawet wyginięcia bakterii, takich jak E. Coli, Salmonella spp czy beztlenowców z rodzaju Clostridium. Niskie pH jest natomiast pożądane dla bakterii saprofitycznych, naturalnie bytujących w układzie pokarmowym ptaków.
Zastosowanie zakwaszacza w mieszance paszowej ogranicza namnażanie niekorzystnych mikroorganizmów w paszy podczas jej przechowywania. Po dostaniu się do układu pokarmowego ptaków, kwasy oraz ich sole działają wybiórczo na mikroorganizmy – poprzez zakwaszanie treści pokarmowej ograniczają namnażanie patogenów, a jednocześnie sprzyjają rozwojowi korzystnej mikroflory.
Wsparcie układu pokarmowego drobiu
Dodatkowo kwasy organiczne są nośnikiem energii, chętnie wykorzystywanym nie tylko przez bakterie, ale również przez komórki nabłonka jelit, przyczyniając się do poprawy integralności bariery jelitowej. Niskie pH jest również niezbędne do prawidłowego działania enzymów wytwarzanych w układzie pokarmowym i tych dodawanych do paszy, takich jak fitaza.
Niektóre kwasy zwiększają wydzielanie pepsyny i uwalnianie hormonów układu pokarmowego, co wpływa korzystnie na strawność białka. Obecność kwasów organicznych w treści pokarmowej przyczynia się do poprawy wchłaniania mikroelementów, ponieważ reszty kwasowe biorą udział w ich transporcie przez nabłonek jelita. Zakwaszacze są również polecane jako element profilaktyki stresu cieplnego – jak widać, pozytywnych efektów ich stosowania jest więc całkiem sporo.
Różne kwasy, różne właściwości
Działanie i właściwości poszczególnych kwasów organicznych będą nieco inne w zależności od wielkości i budowy cząsteczek. Kwasy o mniejszych cząsteczkach, takie jak mrówkowy czy propionowy, silnie zakwaszają i łatwo ulegają dysocjacji, przez co najskuteczniej działają w paszy oraz w początkowych odcinkach układu pokarmowego. Kwasy o większych cząsteczkach, jak np.
kwas glukonowy, jabłkowy i cytrynowy, docierają niezdysocjowane do jelit, gdzie oprócz efektu zakwaszenia, pełnią rolę prebiotyków, stanowiąc pokarm dla bakterii.
Kwasy benzoesowy i ortofosforowy wykazują silne właściwości konserwujące, oddziałując nie tylko na bakterie i grzyby, ale również na pierwotniaki. Najkorzystniejszy dla nabłonka jelit jest z kolei kwas masłowy.
Jak stosować zakwaszacze dla drobiu?
Metoda podania zakwaszaczy zależy oczywiście od tego, jaki rodzaj produktu wybierzemy i jakie postawimy przed nim zadania. Z powodu różnego działania poszczególnych kwasów, najlepiej wybierać produkty będące mieszanką kilku różnych substancji.
Zakwaszacze sypkie są często stosowane jako dodatki do pasz produkowanych we własnym zakresie, zwłaszcza w przypadku mniejszych i prostych mieszalników. Ich stosowanie i przechowywanie nie nastręcza większych trudności. Jednak każdy dodatek do paszy zabiera miejsce w recepturze i powoduje rozcieńczenie paszy. Dlatego ważny jest dobry skład i koncentracja kwasów w zakwaszaczu. Produktem wartym uwagi jest
WerVit Revolt, będący mieszaniną aż 6 różnych kwasów o szerokim spektrum działania. Maksymalna koncentracja kwasów dostępna w sypkiej formie zabezpiecza paszę, skutecznie obniża pH oraz wykazuje silne działanie prebiotycznie, wspierając mikrobiom przewodu pokarmowego ptaków.
Zakwaszacz płynny ma z kolei bardziej wszechstronne zastosowanie. Może być dodawany do paszy, jak również podawany z wodą do picia. To rozwiązanie sprawdza się przy stosowaniu pasz z zakupu oraz w każdej sytuacji, kiedy chcemy interwencyjnie zwiększyć ilość podawanego zakwaszacza.
Kiedy warto podać zakwaszacz do wody?
Zakwaszacze płynne warto podawać szczególnie w czasie upałów, by wspomóc odporność i funkcjonowanie organizmu, a także przy zwiększonym ryzyku zakażeń układu pokarmowego, problemach z biegunkami, zakażeniami bakteriami beztlenowymi oraz po antybiotykoterapii w celu odbudowy i poprawy funkcjonowania mikrobiomu jelit. Zakwaszacz wprowadzony z wodą do picia pomaga przy tym dezynfekować i oczyszczać linie pojenia w kurniku.
Produktem wyróżniającym się wyjątkowym składem i innowacyjnością pośród zakwaszaczy płynnych jest WerVit Modis. Oprócz tradycyjnych krótkołańcuchowych kwasów organicznych, takich jak kwas mrówkowy, mlekowy i propionowy, zawiera aż 46% kwasu glukonowego, który ogranicza namnażanie bakterii beztlenowych w jelitach i wykazuje właściwości prebiotyczne. Bakterie saprofityczne chętnie wykorzystują kwas glukonowy i przekształcają go do kwasu masłowego, który znacząco poprawia kondycję nabłonka jelit, chroniąc przed zasiedleniem go przez bakterie beztlenowe. To sprawia, że WerVit Modis działa skutecznie od początku linii pojenia do końca układu pokarmowego ptaków.
Zakwaszacz sypki czy płynny – który wybrać?
Który zakwaszacz będzie lepszy? W przypadku stosowania granulowanych pasz z zakupu wybór będzie oczywisty – zakwaszacz płynny. W przypadku stosowania własnych mieszanek paszowych dobrze jest profilaktycznie zabezpieczyć paszę zakwaszaczem – w zależności od możliwości – sypkim lub płynnym. Jednocześnie warto mieć w zanadrzu zakwaszacz płynny do stosowania interwencyjnego w opisanych wcześniej sytuacjach. Czy można je ze sobą łączyć? Tak, ale nie w maksymalnych dawkach.
Zakwaszacze nie są elementami niezbędnymi w żywieniu drobiu, jednak ich podawanie w paszy czy też w wodzie do picia przynosi korzyści, których nie można zignorować. Nasi specjaliści pomogą dobrać odpowiednie produkty do żywienia zwierząt i odpowiedzieć na rodzące się pytania – zapraszamy do kontaktu z
Ewro Serwisem pod numerem:
538 817 106.