Jak mikroklimat budynków inwentarskich wpływa na dobrostan zwierząt?

Jak mikroklimat budynków inwentarskich wpływa na dobrostan zwierząt?

Trzoda chlewna

16 lipca 2025

Spis treści

Udostępnij

Jednym z najważniejszych czynników, który wpływa na dobrostan zwierząt, a przez to efektywność ich użytkowania, jest mikroklimat panujący w chlewni. W niekorzystnych warunkach bytowych zwierzęta wolniej rosną, wzrasta zachorowalność i poziom agresji w stadzie, co znacznie zwiększa ryzyko upadków.

Kluczowe czynniki kształtujące mikroklimat budynków inwentarskich


Na warunki mikroklimatyczne w budynkach inwentarskich wpływają właściwości powietrza, takie jak: temperatura, wilgotność, prędkość przepływu oraz obecność szkodliwych gazów, a także akustyka pomieszczenia, oświetlenie itp. Bezpieczne wprowadzenie świeżego powietrza z zewnątrz to najlepszy sposób na utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu. Niemniej jednak regularne przewietrzanie budynków zwiększa ryzyko przewiania zwierzęcia, a zastosowanie nowoczesnych systemów wentylacyjnych generuje dodatkowe koszty. 
 

Wpływ żywienia na emisję niepożądanych substancji i mikroklimat


Jak zatem zmniejszyć emisję niepożądanych substancji pogarszających jakość powietrza w chlewni? Większość standardowych komponentów białkowych charakteryzuje się strawnością białka na poziomie 70-80% (właśnie taka ilość białka jest wykorzystywana do produkcji mięsa, mleka lub jaj). Pozostała część jest usuwana z przewodu pokarmowego w postaci gazów – głównie amoniaku. Wówczas generowany jest nieprzyjemny zapach, a amoniak staje się uciążliwy dla zwierząt, hodowcy i najbliższego otoczenia
 

Znaczenie wysokiej strawności białka w poprawie warunków bytowych


W związku z tym, przy doborze komponentów paszowych dla trzody, warto zwrócić uwagę na wysoką strawność białka. Pozwala to uzyskać więcej mięsa, a także zmniejszyć straty tego składnika w postaci gazu. 

Warto podkreślić, że słabo trawione białko zwiększa ryzyko biegunek, które mogą prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i osłabienia zwierząt. Ich występowanie negatywnie wpływa na tempo przyrostów masy ciała oraz ogólną kondycję stada, co w konsekwencji obniża wynik ekonomiczny produkcji.
 

Mikroklimat a komfort ludzi i otoczenia gospodarstwa


Określając wymagania mikroklimatyczne w budynkach inwentarskich, należy wziąć pod uwagę zarówno dobre samopoczucie i zdrowotność zwierząt, jak również potrzeby osób pracujących w gospodarstwie oraz okolicznych mieszkańców.