Jak obniżyć współczynnik konwersji paszy w produkcji świń? FCR w tuczu

Jak obniżyć współczynnik konwersji paszy w produkcji świń? FCR w tuczu

Trzoda chlewna

12 maja 2025

Spis treści

Udostępnij

Dążąc do poprawy rentowności tuczu, warto dopatrywać się jej przede wszystkim w ilości paszy zużytej do wyprodukowania 1 kg żywca, czyli we współczynniku konwersji paszy – FCR.

Czym jest współczynnik zużycia paszy  – FCR wskaźnik


FCR (ang. Feed Convertion Ratio), czyli współczynnik zużycia paszy na kg przyrostu ciała zwierzęcia, to podstawowy parametr określający jakość pasz i wydajność hodowli. Na parametr ten ma wpływ wiele czynników. Istotne jest m.in. optymalizowanie receptur, tak aby przy określonej bazie surowców opracować jak najbardziej efektywne żywienie.
 

Analiza współczynnika wykorzystania paszy w gospodarstwie


Zmniejszenie współczynnika konwersji paszy (FCR) już o 0,1 (zmniejszenie zużycia paszy o 100 g na zwiększenie masy ciała o 1 kg) pozwala zaoszczędzić średnio 12 zł na sztuce. Dlatego kontrolowanie i optymalizacja FCR znacząco redukują koszty produkcji, co przekłada się na wyższy zysk gospodarstwa.
 

Jaki jest satysfakcjonujący współczynnik konwersji paszy (FCR)?



W tuczu obejmującym zwierzęta od 30 do 130 kg masy ciała za satysfakcjonujący FCR przyjmuje się wynik nie wyższy niż 2,6-2,7 kg paszy zużytej na 1 kg przyrostu masy ciała tucznika. W praktyce spotykamy się zarówno ze stadami, w których FCR jest znacznie niższy (2,3-2,4 kg), jak również z takimi, w których wynosi 3 kg i więcej.
 

Co wpływa na wartość współczynnika konwersji paszy (FCR)?


Na wartość FCR w tuczu wpływa genetyka, kondycja zdrowotna zwierząt, mikroklimat w chlewni, dobrostan i pasza, którą warto optymalizować tak, aby przy określonej bazie surowców opracować jak najbardziej efektywne żywienie. Zakres możliwości zakupu surowców jest obecnie wręcz nieograniczony. Przy zakupie surowców przede wszystkim należy zwracać uwagę na strawność komponentów, bezpieczeństwo mikrobiologiczne oraz powtarzalność kolejnych partii produktu. Aby tuczniki charakteryzowały się szybkim tempem wzrostu, wysokim stopniem wykorzystania paszy oraz zadowalającą mięsnością, pasza, którą są żywione, musi być dopasowana do bieżących potrzeb pokarmowych organizmu. Inne jest bowiem zapotrzebowanie na składniki odżywcze tuczników o masie 30-70 kg, a jeszcze inne zwierząt, których waga przekracza 100 kg. Dlatego warto stosować kilkufazowe żywienie, które stwarza możliwość lepszego dopasowania składu paszy.


Obniżanie współczynnika zużycia paszy (FCR) w praktyce


W gospodarstwie pana Michała Grzejdy, przy poniżej przedstawionych mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, warchlaki wstawione do tuczu w średniej wadze 29,6 kg, po 93 dniach osiągnęły średnią wagę sprzedaży 126 kg, a przyrost dobowy wyniósł 1033 g, FCR 2,41 kg paszy na 1 kg przyrostu masy ciała. Zastosowano tucz 3-fazowy z wykorzystaniem pszenicy, jęczmienia, poekstrakcyjnej śruty sojowej, Amirapu Standard, MPU Naszmix Forte T 2,5% oraz zakwaszacza WerVit Revolt.

• Starter od 30 do 45 kg masy ciała (m.c.) charakteryzował się najwyższą koncentracją składników pokarmowych, tj. 13,5 MJ EM, 17% białka ogólnego i 3,9% włókna.
• Grower na okres od 45 do 70 kg m.c. dostarczał 13,25 MJ EM, 16% białka ogólnego, 4,1% włókna.
• Finiszer na okres od 75-126 kg m.c. zawierał 13,1 MJ EM, 15% białka ogólnego, 4,3% włókna.

Wprowadzenie rozwiązań zaproponowanych przez firmę Ewrol przyniosło wymierne korzyści w postaci skrócenia okresu tuczu o 5 dni oraz poprawy FCR o 0,5 kg. Zastosowanie zbilansowanych mieszanek paszowych dodatkowo wpłynęło na ograniczenie kanibalizmu, a także poprawę mikroklimatu w chlewni – mniej amoniaku w powietrzu – podsumowuje osiągnięte wyniki Michał Grzejda.

Materiał ukazał się w „Magazynie Najbliżej Rolnika” nr 1/2025 (19)