Klucz do rozdojenia

Klucz do rozdojenia

Udostępnij

Bydło/Artykuł

17 kwietnia 2025

Spis treści

Udostępnij

Prawidłowe żywienie krów w okresie zasuszenia jest kluczowe do uzyskania wysokiego szczytu zbliżającej się laktacji, a także kondycji nowo narodzonego cielaka. Jakie są skutki nieprawidłowo dobranej dawki?


Okres zasuszenia zazwyczaj trwa od 6 do 8 tyg. Żywienie w tym okresie powinno umożliwić krowie regenerację wątroby oraz wymienia, a także odbudowę rezerw organizmu. Warto uwzględnić rosnące w tym czasie potrzeby krów związane z intensywnym przyrastaniem płodu oraz rozpoczynającą się już przed wycieleniem produkcją siary. Szczególnie ważne jest również utrzymanie maksymalnej strawności składników pokarmowych oraz wysokiej aktywności żwacza. Prawidłowo zbilansowana dawka dla krów zasuszonych jest w stanie spełnić powyższe założenia.

 

Żywienie niedoborowe



Niedobór białka w tym okresie może prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, obniżenia kondycji krowy, a w konsekwencji do mniejszej wydajności mlecznej w kolejnej laktacji oraz obniżenia skuteczności zacieleń. Żywienie niedoborowe w okresie zasuszenia nie tylko nie pozwala na odbudowę rezerw organizmu, ale prowadzi do ich zwiększonego wykorzystania.

Krowy rozpoczynające laktację z deficytem białkowym, zmuszone są do odbudowy rezerw organizmu dopiero w tej fazie, przez co proces rozdajania się jest u nich utrudniony, a funkcjonowanie układu rozrodczego bardzo często zostaje zepchnięte na boczny tor.

 

Rola żwacza



Niezależnie od fazy produkcji, u krów fundamentalną rolę w procesie trawienia i przetwarzania paszy odgrywa żwacz. Funkcjonowanie żwacza, a szczególnie mikroflory tam bytującej, ma bezpośredni wpływ na przyswajanie składników odżywczych. Zbyt niska koncentracja białka w dawce krów zasuszonych wpływa negatywnie na funkcjonowanie mikroflory żwacza, a także prowadzi do skracania kosmków żwaczowych odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych.

Odpowiednia podaż białka pomaga również w utrzymaniu właściwego pH w żwaczu, zabezpieczając krowy przed kwasicą, która występując w zasuszeniu jest przyczyną niskiego pobrania paszy po wycieleniu. Dlatego wysokiej jakości żywienie w okresie zasuszenia, zarówno pod względem białka, jak i wsparcia dla żwacza, ma bezpośredni wpływ na wielkość pobierania paszy, co przekłada się na osiągnięcie wysokiego szczytu laktacji oraz wysokiej skuteczności inseminacji.

Optymalne zaopatrzenie w białko pozwala na odpowiednią regenerację wątroby i odbudowę rezerw organizmu oraz przygotowanie wymienia do intensywnej produkcji mleka, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej kondycji zwierząt i ogranicza możliwość występowania schorzeń metabolicznych.



Materiał ukazał się w „Magazynie Najbliżej Rolnika” nr 1/2025 (19)