Moc białka sojowego

Moc białka sojowego

Udostępnij

Aktualności/Artykuł

16 maja 2025

Spis treści

Udostępnij

Białko sojowe to podstawowe źródło wysokiej jakości białka w żywieniu zwierząt gospodarskich. Jego właściwe przetworzenie ma kluczowe znaczenie dla przyswajalności składników odżywczych, zdrowia zwierząt i wyników produkcyjnych. Innowacyjne technologie uszlachetniania soi pozwalają nie tylko wyeliminować substancje antyżywieniowe, ale też zwiększyć potencjał odżywczy nasion – z korzyścią dla każdej grupy produkcyjnej.

Wysokobiałkowe komponenty paszowe produkowane z nasion soi są najważniejszym i najpowszechniejszym źródłem białka w żywieniu zwierząt gospodarskich, bez którego trudno osiągnąć oczekiwane efekty produkcyjne. Sposobem firmy Ewrol na wykorzystanie pełnego potencjału nasion soi jest zastosowanie innowacyjnych na skalę europejską technologii uszlachetniania surowców białkowych. Skupiając się na coraz większych wymaganiach współczesnej produkcji zwierzęcej, postawiono przede wszystkim na jakość białka oraz unikatowość komponentów paszowych powstających pod okiem technologów.
 

Co wyróżnia technologię linii Prosoja?


Technologia uszlachetniania białka, opracowana przez firmę Ewrol i stosowana w Zakładzie Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku (pow. brodnicki, woj. kujwsko-pomorskie), to kilkuetapowy proces obróbki surowca (nasiona soi) w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze i w atmosferze pary wodnej. Głównym celem tego procesu jest wyeliminowanie czynników antyżywieniowych, które ograniczają wartościowość paszy dla zwierząt. Taki sposób uszlachetniania pozwala równocześnie na uzyskanie bardzo wysokiej przyswajalności białka, węglowodanów i tłuszczu.

Dzięki zastosowaniu odpowiednich parametrów dotyczących temperatury, ciśnienia i wilgotności surowca, technologia zapewnia:
• dezaktywację czynników antyżywieniowych (ANF), ograniczających wykorzystanie paszy,
• ochronę białka, które jest bardzo wrażliwe na działanie temperatury.

Ochrona białka jest możliwa dzięki unikatowej, rozłożonej w czasie obróbce, która rozpoczyna się w kondycjonerze, a następnie jest kontynuowana w reaktorze hydrotermicznym. Po tym surowiec trafia do ekspandera, gdzie poddany jest obróbce mechanicznej.
 

Produkty z linii Prosoja


W skład linii Prosoja wchodzą m.in. Prosoja Fat oraz Prosoja Bona.

Prosoja Fat dla krów mlecznych

Prosoja Fat polecana jest głównie w żywieniu krów mlecznych, do stosowania w celu zwiększenia wydajności mlecznej oraz poprawy parametrów rozrodu u krów. To oryginalny komponent energetyczno-białkowy pozyskiwany z nasion soi, z rekordową przyswajalnością składników pokarmowych. Bardzo wysoki poziom energii (10,5 MJ/kg NEL) oraz przyswajalność białka na poziomie ponad 90% sprawiają, że jest to produkt idealny dla krów mlecznych, szczególnie w czasie pierwszych stu dni laktacji.

Prosoja Fat pomaga zapewnić prawidłowy bilans energetyczno-białkowy, co poprawia skuteczność zacieleń oraz wpływa na poprawny wzrost oraz rozwój płodu i krowy. Jest również świetną paszą rozdojeniową. Dodatkowo, warto wiedzieć, że energia z Prosoi Fat nie zakwasza organizmu krowy, ponieważ pochodzi z trójglicerydów i dzięki temu przeciwdziała ketozie, jednocześnie nie stwarzając ryzyka wywołania kwasicy.

Prosoja Bona dla trzody i drobiu

Prosoja Bona polecana jest dla każdej grupy żywieniowej świń i wszystkich gatunków drobiu. Stosuje się ją w celu poprawy wykorzystania paszy i zwiększenia tempa przyrostów z jednoczesną dbałością o zdrowie zwierząt.

Prosoja Bona wnosi do mieszanki paszowej jednocześnie 38% łatwostrawnego białka oraz 12% tłuszczu, co umożliwia zastosowanie tego produktu jako główne, a nawet jedyne źródło białka w mieszance paszowej. Ponadprzeciętna strawność i wysoka smakowitość produktu zachęcają zwierzęta do pobrania paszy, a także wpływają na poprawę bezpieczeństwa jej stosowania.

Hodowcy stosujący Prosoję Bonę w swoich gospodarstwach zauważają poprawę mleczności u loch, ograniczenie biegunek u prosiąt, wyższe przyrosty u warchlaków i tuczników.

W przypadku drobiu zastosowanie Prosoi Bony w mieszankach paszowych wpływa na poprawę wyników produkcyjnych, a hodowcy żywiący drób tym białkowo-energetycznym komponentem zwracają także uwagę na widoczną poprawę jakości ściółki, co świadczy o wysokiej strawności produktu.

Warto zaznaczyć, że produkcja odbywa się na skalę masową, a produkty z linii Prosoja, produkowane w ściśle monitorowanym procesie, wyróżniają się wysoką powtarzalnością.