Mykotoksyny w paszy dla bydła - wybór najlepszego sorbentu

Mykotoksyny w paszy dla bydła - wybór najlepszego sorbentu

Udostępnij

Bydło/Artykuł

05 czerwca 2025

Spis treści

Udostępnij

Jakie toksyny są największym zagrożeniem w produkcji mleka i czym kierować się przy wyborze sorbentu wiążącego i neutralizującego toksyny w paszy dla bydła mlecznego?

Mykotoksyny to substancje toksyczne produkowane przez niektóre gatunki grzybów z rodzaju Aspergillus, Penicillium i Fusarium. 
 

Jakie mykotoksyny są najgroźniejsze w paszy dla bydła mlecznego?


W produkcji mleka największe zagrożenie stanowią aflatoksyny, ochratoksyny, zearalenon oraz trichoteceny. Ich obecność w paszy dla bydła może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych u zwierząt, spadku wydajności i strat ekonomicznych.
 

Aflatoksyny - groźne toksyny pleśni w paszy bydła mlecznego


Najpowszechniejsze są aflatoksyny – w szczególności aflatoksyna B1, którą najczęściej spotyka się w ziarnach kukurydzy, zbóż, słonecznika oraz paszach białkowych. Powstaje w warunkach podwyższonej wilgotności (>15%) i wysokiej temperatury (30°C). Powoduje przede wszystkim uszkodzenia wątroby.
 

Ochratoksyny - wpływ na zdrowie bydła mlecznego


Kolejną groźną grupą są ochratoksyny, wśród których najistotniejsza jest ochratoksyna A, atakująca głównie nerki i wątrobę. Występuje w zbożach takich jak żyto, owies i pszenica. U zwierząt może powodować spadek przyrostów oraz problemy z rozrodem.


Zearalenon - skutki obecności w paszy bydła mlecznego


Zearalenon to kolejna toksyna obecna w paszach i żywności pochodzenia roślinnego – zwłaszcza w kukurydzy. Może wywoływać zmiany zapalne skóry i zaburzenia w obrębie układu rozrodczego, wpływając negatywnie na przebieg ciąży, poród, czy laktację.


Trichoteceny - zagrożenia dla bydła mlecznego


Do ważnych mykotoksyn należą także trichoteceny, z których najbardziej znany jest deoksyniwalenol (DON). Obecny w kukurydzy i innych zbożach, powoduje zaburzenia układu pokarmowego, immunologicznego i rozrodczego.
 

Mykotoksykoza - objawy zatrucia u bydła mlecznego


Spożycie pasz zanieczyszczonych toksynami prowadzi do mykotoksykoz. Choć zazwyczaj objawy są subtelne, ich przewlekłe działanie skutkuje obniżonym poborem i wykorzystaniem paszy, spadkiem przyrostów, niższą produkcją mleka i osłabieniem odporności. W dłuższej perspektywie może dojść do poważnych uszkodzeń narządów wewnętrznych (np. wątroby, nerek) i trudności w rozrodzie. Dlatego tak ważny jest wybór skutecznego sorbentu, który zneutralizuje toksyczne działanie szkodliwych związków.
 

Jak wybrać skuteczny sorbent na mykotoksyny w paszy?


Powinien to być preparat wieloskładnikowy (tzw. „kombajn”), który wiąże i neutralizuje różne grupy mykotoksyn. W skład takiego sorbentu wchodzą m.in. glinokrzemiany, mannanooligosacharydy (MOS) ze ścian komórkowych drożdży, metabolity drożdżowe, antyoksydanty, inhibitory pleśni, zioła i enzymy.


 

WerVit Elit Detox - skuteczny sorbent na mykotoksyny


Skutecznym rozwiązaniem jest WerVit Elit Detox. To preparat o wysokim stężeniu substancji aktywnych i niskim dawkowaniu: 40-60 g/szt./dzień lub 0,8-1,2 kg/tonę TMR. Regeneruje kluczowe narządy (wątrobę, nerki, śledzionę, trzustkę), działa antyoksydacyjnie i detoksykacyjnie, blokuje toksyny na poziomie błony komórkowej i wspomaga ich wydalanie z organizmu. Jego skuteczność została potwierdzona badaniami przeprowadzonymi w niezależnych laboratoriach.