Rola premiksu w żywieniu tuczników

Rola premiksu w żywieniu tuczników

Udostępnij

Trzoda chlewna/Artykuł

16 stycznia 2024

Spis treści

Udostępnij

Niedobór składników pokarmowych w diecie zwierząt przyczynia się do ograniczonego wykorzystania ich potencjału genetycznego, co przekłada się na spadek dobowych przyrostów masy ciała, wydłużenie okresu tuczu, wzrost zużycia paszy na kilogram przyrostu oraz pogorszenie zdrowotności zwierząt. W celu maksymalizacji efektów produkcyjnych należy zadbać o racjonalne żywienie, którego jednym z podstawowych elementów jest właściwie zbilansowana pasza.

Właściwie zbilansowana receptura mieszanki paszowej i dawki pokarmowej w całości pokrywa zapotrzebowanie pokarmowe na poszczególne składniki pokarmowe, w tym białko i aminokwasy, skrobię, tłuszcz, włókno, witaminy oraz makro- i mikroskładniki, przy jednoczesnym ograniczeniu ilości wprowadzanych wraz z paszą substancji negatywnie oddziałujących na organizm zwierząt, w tym trudno strawnych składników pokarmowych, substancji antyżywieniowych oraz mykotoksyn i zanieczyszczeń


Jak właściwy poziom i stosunek aminokwasów wpływa na generowanie oszczędności?

Właściwy poziom aminokwasów egzogennych determinowany zapotrzebowaniem zwierząt oraz stosunkiem poszczególnych aminokwasów do lizyny decyduje o możliwości syntezy białka, które w organizmie wykorzystywane jest do wielu procesów, w tym m.in. do budowy mięśni, odporności, do transportu składników pokarmowych i tlenu itp. Poza wspomnianą lizyną, która stanowi podstawowy aminokwas limitujący w paszach dla świń, należy zwrócić również uwagę na poziom metioniny, treoniny, tryptofanu, a w mieszankach dla loch – również waliny i argininy

Podstawowym źródłem aminokwasów jest białko dostępne w paszy, które w większym lub mniejszym stopniu zostaje rozłożone do aminokwasów na poziomie przewodu pokarmowego. Mieszanka paszowa uzupełniająca (MPU), czyli premiks farmerski (w skrócie nazywany premiksem) stanowi źródło aminokwasów krystalicznych i syntetycznych, które mogą być wchłonięte i wykorzystane bez konieczności wcześniejszego rozkładania białka. Cenną cechą aminokwasów dodawanych do premiksów farmerskich jest możliwość dowolnego kształtowania ich ilości w produkcie, co umożliwia dokładne bilansowanie w mieszance paszowej i pozwala na obniżenie poziomu białka ogólnego, jednocześnie dając realne oszczędności w żywieniu oraz decydując o poprawie efektywności chowu i zdrowotności zwierząt.  


Jaką rolę w żywieniu tuczników pełnią składniki mineralne?

Cennymi składnikami mieszanki paszowej uzupełniającej (MPU) są również makroskładniki (wapń, fosfor, sód) oraz mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, mangan, jod i selen). Składniki mineralne pełnią w organizmie bardzo wiele, bardzo różnych funkcji, które decydują o uzyskiwanych efektach produkcyjnych oraz zdrowotności zwierząt. Stanowią budulec tkanek i wchodzą w skład substancji organicznych. Jako składniki kości nadają im sztywność, budują również białka i tłuszcze stanowiące integralne elementy mięśni, narządów wewnętrznych, krwi i innych miękkich tkanek organizmu.

Niedobór makroelementów lub ich nieprawidłowy stosunek ilościowy powoduje zaburzenia i schorzenia, wśród których do najczęściej występujących zalicza się krzywice i łomikost, utratę apetytu i ogólny spadek efektywności produkcji. Mikroelementy decydują w dużej części o prawidłowym metabolizmie organizmu oraz budują jego struktury. 

Z praktycznego punktu widzenia, podstawowym źródłem mikroskładników w mieszance paszowej jest MPU, dlatego skład takiego produktu powinien być przemyślany i właściwie zbilansowany. Analizując zagadnienie biodostępności i przyswajalności mikroskładników warto zwrócić uwagę na formę mikroskładników dostarczanych wraz z MPU, gdzie przyswajalność form organicznych jest zdecydowanie wyższa niż form nieorganicznych. Biorąc pod uwagę makroskładniki, ich poziom wynika z sumy dostępnych składników w surowcach wchodzących w skład paszy oraz MPU.


Rola enzymów paszowych w żywieniu świń

Nieocenioną rolę w MPU odgrywają enzymy paszowe, które z jednej strony decydują o lepszym wykorzystaniu poszczególnych składników pokarmowych z paszy oraz poprawie wartości pokarmowej paszy, a z drugiej – o jej bezpieczeństwie poprzez organicznie aktywności składników antyżywieniowych, czego efektem jest ustabilizowanie trawienia, redukcja biegunek i upadków. Enzymem, który poprawia dostępność fosforu i przyczynia się do lepszego wykorzystania mikroelementów i trawienia białek, jest fitaza. Enzymy z grupy ksylanaz i glukanaz odpowiadają za rozkład i unieczynnienie aktywności arabinoksylanów i β-glukanów, które w znaczących ilościach znajdują się z zbożach stanowiących podstawowy komponenty mieszanek paszowych dla świń. 


Aromat

Wymierną korzyścią jest również stosowanie aromatów poprawiających smakowitość paszy, a tym samym wielkość pobrania paszy i przyrosty dobowe masy ciała.
Premiks Naszmix Forte T – dlaczego jest tak ważny?
Premiksem, który odpowiada na potrzeby pokarmowe tuczników jest Naszmix Forte T 2,5%, bogaty w aminokwasy egzogenne, takie jak: lizyna, metionina, treonina oraz tryptofan, witaminy oraz mikro- i makroskładniki. Produkt zawiera również enzymy NSP i fitazę, a dodatkowo witaminę C i betainę, które decydują o zdrowotności zwierząt oraz odporności na szeroko pojęty stres oksydacyjny. 

Wykorzystanie MPU Naszmix Forte T 2,5% jako podstawę mieszanki dla warchlaków i tuczników zapewnia pełnie pokrycie zapotrzebowania pokarmowego świń, właściwy bilans aminokwasów oraz składników mineralnych, czego efektem będą optymalne wykorzystanie paszy, szybkie przyrosty dobowe oraz zdrowotność zwierząt.