STREFA WIEDZY

Poszerzaj horyzonty

Bydło

Zapalenie wymion

26.04.2024

Zapalenie wymion

Zapalenie wymion (mastitis) to jedna z najczęstszych przypadłości krów mlecznych. Występowanie przewlekłych i nawracających zapaleń znacząco obniża przychody z produkcji mlecznej.

Czytaj więcej >

Profilaktyka chorób wątroby u krów mlecznych

19.04.2024

Profilaktyka chorób wątroby u krów mlecznych

W opinii wielu hodowców, głównymi czynnikami obniżającymi wydajność oraz zdrowie krów są braki pokarmowe. Okazuje się, że problemem, który dotyka wiele stad i mocno obniża możliwości produkcyjne krów, jest obciążenie wątroby. Często schorzenie to idzie w parze z innymi chorobami i bywa trudne do zdiagnozowania.

Czytaj więcej >

Drożdże w premiksie – optymalizacja kosztów

11.04.2024

Drożdże w premiksie – optymalizacja kosztów

Od kilkunastu lat w wielu produktach dla bydła obecne są żywe kultury drożdży. O ich funkcjach pisaliśmy już wielokrotnie, ale dla przypomnienia wspominamy o działaniu, zmniejszającym występowanie chorób metabolicznych (kwasica), poprawie strawności dawki, rozwoju flory bakteryjnej i samego żwacza.

Czytaj więcej >

Rola premiksów w żywieniu wysokowydajnych krów

13.03.2024

Rola premiksów w żywieniu wysokowydajnych krów

Najpopularniejszą w Polsce rasą krów jest holsztyńsko-fryzyjska (HF), z założenia nastawiona na produkcję dużych ilości mleka, co potwierdza się w uzyskiwanych i wciąż rosnących wydajnościach mleka. Dowidzi tego fakt, iż mimo zmniejszającego się w naszym kraju pogłowia krów mlecznych, ilość produkowanego mleka stale wzrasta. Co, oprócz genetyki, ma na to wpływ?

Czytaj więcej >

Odpowiednio dopasowane żywienie a zdrowotność i wydajność mleczna

05.03.2024

Odpowiednio dopasowane żywienie a zdrowotność i wydajność mleczna

W jaki sposób, dzięki odpowiednio dopasowanemu żywieniu, równocześnie poprawić zdrowotność i wydajność krów mlecznych? O tym w rozmowie z Ewą i Dawidem Mazajło – hodowcami 70 sztuk bydła, w tym 30 krów mlecznych, których średnia roczna wydajność wynosi ok. 9400 litrów.

Czytaj więcej >

Rola witamin i minerałów w chowie bydła mlecznego

12.01.2024

Rola witamin i minerałów w chowie bydła mlecznego

Witaminy i minerały w żywieniu bydła odpowiadają za szereg kluczowych aspektów, m.in.: wzrost zwierząt, odporność, kondycję sierści i racic, metabolizm, pracę hormonów, czy prawidłowy rozród.

Czytaj więcej >

Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

17.11.2023

Amirap Standard: opinie klientów. Co hodowcy trzody, drobiu i bydła mówią o produkcie?

Amirap Standard to doskonałej jakości białko rzepakowe, które idealnie wpisuje się w program żywienia trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. Produkowany w Polsce komponent to pewność dostawy świeżego towaru, unikalnego pod względem jakości.

Czytaj więcej >

Stres cieplny u bydła – praktyczne spojrzenie na potencjalny spadek produkcji mlecznej

20.10.2023

Stres cieplny u bydła – praktyczne spojrzenie na potencjalny spadek produkcji mlecznej

Okres upałów to czas na letni audyt stada oraz obory. Spóźnione działania oraz rozpoczęcie ich pod wpływem pojawienia się wysokich temperatur, a także modyfikacje żywienia w zakresie dodatków i składu TMR nie zawsze dają spodziewane efekty. Jak zatem uniknąć stresu cieplnego w chowie bydła?

Czytaj więcej >

Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

24.10.2023

Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

Przemyślane żywienie ma znaczenie - wywiad z hodowcą

Czytaj więcej >